Tummen ner för vaccinationskrav på förskolor

avMalin Wigen, TT

Foto: Claudio Bresciani/TT
Ska föräldrar som vill ha sina barn på förskola kunna tvingas vaccinera sina barn?

Liberalerna i Växjö vill att barn som inte är vaccinerade ska kunna stängas av från förskolan. Något som statsepidemiologen Anders Tegnell inte tror på. Det system som redan finns fungerar alldeles utmärkt, menar han.

På kort tid har tio personer insjuknat i mässling på Järvafältet i Stockholm. Sju av de smittade är barn, var av ett varit i förskolan. Eftersom mässling är en extremt smittsam sjukdom kan fler fall inte uteslutas.

Nu tycker liberalerna i Växjö att barn vars föräldrar inte vill vaccinera dem mot mässling eller andra smittsamma sjukdomar ska kunna stängas av från förskolan. Detta för att på så vis skydda de barn som av olika medicinska anledningar inte kan ta vaccinet, uppger SVT.

– Det finns olika varianter på hur man kan göra. Antingen att barnen blir avstängda, och får stanna hemma tills smittan är över. Ett annat alternativ är att placera de här barnen för sig på en särskild avdelning, säger Lennart Adell Kind, gruppledare för Liberalerna i Växjö, till SVT.

Även liberalerna i Stockholm vill ta reda på om det går att ställa krav på att barnen ska vara vaccinerade för att få gå i förskolan, skriver de i ett pressmeddelande.

I Australien är man i liknande tankar. Där har regeringen lämnat ett förslag om en lag som ska förbjuda ovaccinerade barn att gå i förskolan. Förhoppningen är att en sådan lag ska leda till att fler barn vaccineras.

– Om du inte vaccinerar ditt barn riskerar du inte bara ditt eget barns liv utan även alla andra barns liv, sa landets premiärminister Malcolm Turnbull om förslaget.

”Kan inte se varför vi skulle förändra något”

Statsepidemiologen Anders Tegnell, som är högst ansvarig för landets smittskydd, är dock tveksam. Den svenska sjukvården bygger helt och hållet på frivillighet och gemensam förståelse för vad som är bra, något som hittills fungerat alldeles utmärkt.

– Vi har betydligt bättre vaccinationstäckning än länder som har den här typen av krav, som USA eller Italien, så jag kan inte se varför vi skulle förändra något som uppenbarligen fungerar väldigt bra. För de barn som inte kan få vaccinet tror jag det är bättre om man tar hänsyn till detta exempelvis när man sätter samman barngrupperna, säger Anders Tegnell.

”Mina kollegor skulle skratta”

Om tvång införs finns risken att det slår tillbaka i stället, så att föräldrar blir misstänksamma och att vaccinationstäckningen i själva verket försämras, menar han. Dessutom: tio fall av mässling är allvarligt för de drabbade, men med internationella mått mätt är det nästan ingenting.

– Mina kollegor i England eller Frankrike som har tusentals fall skulle skratta om jag ringde och berättade att vi har den här diskussionen på grund av tio fall. De skulle inte ens lyfta på luren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mässling