”Ett stort nederlag för presidenten”

1 av 3
NYHETER

Det överraskande tillbakadragandet av Trumpcare är ett nederlag för Donald Trump.

– Det är ett stort nederlag för presidenten, säger Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier.

Det var den stora valfrågan och löftet till väljare och partikamrater.

Men nu verkar det som att Donald Trump ger upp hjärtefrågan att slänga ut Obamacare och ersätta det med något ”billigare och bättre” som det hetat i många av presidentens tal.

– Det är ett stort nederlag. Det här var hans stora valfråga och han har framställt sig som den stora förhandlaren. Men han har inte ens lyckats med en förhandling i sitt eget parti, säger Dag Blanck.

Kommer hans väljare att tycka att det är ett nederlag?

– Det får man väl se hur det blir men risken är stor.

Kan det till och med få hans väljare att vända honom ryggen?

– Det återstår ju att se men de kan mycket väl börja tycka att det inte finns så mycket substans i vallöftena, säger Dag Blanck.

”Marknaderna påverkas negativt”

Trumps nederlag är det första exemplet på att det inte går så lätt att driva igenom reformer, och det kan göra att marknaderna påverkas negativt, tror Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.
– Det kan nog bli en del oro, även om det inte utbryter panik. Marknaden hade räknat med att Donald Trump skulle leverera när det gäller reformerna han lovade i valkampanjen. De hade redan räknat hem både bättre näringspolitik och skattereformer. Nu ser man att det kan ta längre tid, säger han till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Obamacare

Dag Blanck