Svenske Tony har stridit mot IS – hålls fången av kurdgrupp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

I över ett år har svenske Tony stridit mot terrorsekten IS i Irak.

Nu uppges han ha tagits till fånga av en kurdisk grupp i vad som kan vara en maktkamp mellan olika organisationer.

I ett meddelande till sin bror vädjar Tony om hjälp.

– Det känns helt åt helvete, säger brodern till Aftonbladet.

”Hej! Hoppas allt är bra med dig och familjen. Här strul. Kontakta Aftonbladet och säg att jag hålls fången av en grupp kurder.”

Så lyder ett meddelande som 51-årige Tony lyckades få ut till sin bror i Sverige i helgen.

För Aftonbladet berättar brodern, som av säkerhetsskäl inte vill gå ut med sitt namn, att Tony tagits till fånga av den kurdiska grupperingen YBS.

– Han sitter i arrest i staden Sinjar som ligger i norra Irak, nära gränsen mot Syrien. Han får inte röra sig därifrån och inte delta i några strider, säger brodern.

– Det känns åt helvete. Han åkte ner dit för att göra någonting bra, och så går det så här. Min bror ber väldigt sällan om hjälp, men nu vill han att detta ska bli känt för att den här organisationen är rädda för att negativa bilder om dem sprids i medier.

”Vill inte bära vapen mot de egna”

Tony, som är uppvuxen i västra Sverige och har militär utbildning, reste till Irak för ungefär 1,5 år sedan. Han anslöt sig till den kurdiska peshmerga-gerillan, som krigar mot terrorsekten IS. Sedan dess har han stridit med flera organisationer, enligt brodern.

Aftonbladet har haft kontakt med Tony. Han uppger att läget har förvärrats under de senaste dagarna.

”Sjuk situation. Jag har stridit tillsammans med kurder mot religiösa fanatiker på flera ställen i Irak, och nu vänder sig den här grupperingen mot mig”, uppger han.

”Jag tror att de som håller mig är en bunt rövare som är utom kontroll”.

Orsaken till att Tony tillfångatagits kan vara en maktkamp mellan olika kurdiska grupper.

– YBS vill att man ska strida mot andra kurdiska sammanslutningar. Men det vägrade min bror. Han vill inte bära vapen mot de egna, och därför har de tagit honom, säger brodern till Aftonbladet.

Han uppger att Utrikesdepartementet informerats om att Tony har frihetsberövats. Det vill dock Katarina Byrenius Roslund på UD Press inte bekräfta.

– Samtal som kommer in till vår jour omfattas av konsulär sekretess, så det kan jag inte gå in på. Men jag har ingen kännedom om att vi eller ambassaden bistår i ärendet som du beskriver.

– Sedan är det så att UD avråder från resor till stora delar av Irak, på grund av säkerhetsläget. Om man ändå väljer att åka till sådana områden har vi begränsade möjligheter att hjälpa till.

Interna stridigheter

Det var i början av mars som stridigheter bröt ut mellan grupperingen KRG och YBS i Sinjar-området. Den förstnämnda stöder Massoud Barzani, president för regionen som ofta kallas Irakiska kurdistan. YBS uppges vara lojala med Kurdistans arbetarparti PKK, som både USA och EU har klassat som en terrororganisation.

Oroligheterna är en del i ett storpolitiskt spel. KRG står nära Turkiet. Enligt tv-kanalen Al Jazeera har gruppen angripit YBS för att stärka sina positioner hos regimen i Ankara.

”Besköt oss med granatkastare”

Tony är en av hundratals svenskar som begett sig till Irak och Syrien för att strida mot IS. I slutet av 2015 var han med och befriade Sinjar från terrorsekten. I en intervju med TV4 beskrev han striderna som hårda:

– När de besköt oss med granatkastare så att det visslade i luften fanns det inget man kunde göra. Det var bara att ta skydd.

– Tyvärr var det några av mina kollegor som strök med, och några andra blev skadade.

För Aftonbladet bekräftar Tonys bror att han aktivt deltagit i strid flera gånger. Han har dock klarat sig utan skador. På söndagen uppger Tony att han fortfarande är oskadd.

”Inga fysiska skador. Men jag får ingen mat och är så hungrig. Vatten har jag”, skriver han, och fortsätter:

”Jag är totalt osäker på utgången av detta. Jag förstår inte varför de jävlas med mig i stället för att strida mot IS”.

Publicerad:

LÄS VIDARE