Karen, 31: Hade varit bättre om jag var död

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tisdagen den 22 mars 2016 detonerade en bomb på flygplatsen Zaventem i Bryssel.

31-åriga Karen Northshield stod alldeles i närheten och i dag, ett år senare, ligger hon fortfarande på sjukhus.

– Jag tänker i bland att det hade varit bättre om jag dött på flygplatsen, ingen ska behöva lida så här mycket, säger hon till tidningen De Standaard.

1 av 6 | Foto: SEBASTIEN VAN MALLEGHEM
Karen Northshield, 31, är fortfarande inlagd på sjukhus.

För exakt ett år sedan, den 22 mars 2016, genomförde minst fyra terrorister två attacker i den belgiska huvudstaden Bryssel. Klockan 8 på morgonen detonerade en kraftig bomb på flygplatsen Zaventem.

En dryg timme senare exploderade ytterligare en bomb på ett tunnelbanetåg, vid hållplatsen Maalbeek.

32 människor dödades i terroristattackerna. 270 personer skadades.

”Folk låg utspridda på golvet”

Träningsinstruktören Karen Northshield, 31, stod i kö till incheckningsdiskarna på flygplatsen den där morgonen för ett år sedan. Hon skulle flyga till USA och hälsa på sin bror.

Bomben exploderade bara några meter från Karen.

– Allt blev svart och jag kände en frän, bränd lukt. Folk låg utspridda på golvet, några av dem brann. Jag minns att jag låg och väntade länge och tänkte ”jag dör, jag dör”, säger Karen Northshield till den belgiska tidningen De Standaard.

”Bättre om jag hade dött”

Ett år efter explosionen ligger Karen Northshield fortfarande på sjukhus. Hon träffades av splitter i benen, hennes vänstra fot bröts och hon har i dag stora problem med att äta, efter att läkarna var tvungna att operera bort hennes magsäck.

– Jag tänker i bland att det hade varit bättre om jag dött på flygplatsen, ingen ska behöva lida så här mycket, säger hon till De Standaard.

Karen och hennes pappa är kritiska mot de belgiska myndigheterna, som de menar har svikit offren för terroristattacken. De tycker inte att Belgien tar sitt ansvar för alla dem som blev allvarligt skadade i attacken.

Karens pappa berättar för De Standaard att familjen, sex månader efter attentatet, fick ett erbjudande från flygbolaget.

Om de skrev på ett dokument som frigjorde bolaget från ansvar skulle de få en summa pengar.

Familjen Northshield skrev inte på.

Fick benet söndersprängt

Karen och hennes familj är inte ensamma i sin kritik mot myndigheterna.

Sebastien Bellin, 38, tidigare spelare i Belgiens basketlandslag, fick sitt vänstra ben närmast bortsprängt på flygplatsen.

Läkarna lyckades med nöd och näppe rädda hans ben. Ett år efter attacken är han fortfarande delvis gipsad och haltar.

Sebastien Bellin är, liksom Karen, kritisk mot att de belgiska myndigheterna inte gjort mer för att hjälpa alla offer för attentatet.

– Vi belgare har betalat höga skatter i åratal, men nu när vi behöver hjälp så får vi inte det. Vi har hört nog med prat, nu är det dags för dem att ta tag i det här, säger han till nyhetsbyrån AP.

Koma i 23 dagar

En annan person som skadades i terrorattacken på flygplatsen var flygvärdinnan Nidhi Chaphekar.

Bilden när hon sitter på flygplatsen spreds över världen och publicerades i flera medier, bland annat i Aftonbladet. Chaphekar skadades svårt och hamnade i koma i 23 dagar efter attacken.

Hon berättar i en lång intervju med CNN att hon inte kom ihåg någonting från attacken när hon vaknade, men med tiden har minnena kommit tillbaka.

Nidhi Chaphekar drömmer nu om att en dag kunna börja arbeta som flygvärdinna igen.

– Det är min passion, om jag klarar det så kommer jag flyga igen, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM