Fyra åtalas för brutalt bastumord i Finland

NYHETER

En 49-årig man misshandlades brutalt under en bastukväll i finska Savitaipale – och lämnades att dö, naken och blodig, på duschgolvet. Det rapporterar Iltalehti.

Våldet pågick i över en timmes tid och nu åtalas fyra personer: En för mordet och tre för att ha låtit det hända.

Flera av dem skyller på alkohol.

Det var den 19 november i höstas som fem män samlades för en grabbkväll i det lilla samhället Savitaipale, i sydöstra Finland. Men en överhettad stämning i bastun slutade med ett mord, rapporterar finska Iltalehti.

Männen umgick och drack alkohol, men när två män lämnades kvar ensamma i bastun uppstod en konflikt. Den ene, en 25-årig man, gav den andre, en 49-årig man, ett knytnävsslag i ansiktet. Han fortsatte sedan att slå honom med knytnävar och flera olika tillhyggen.

Efter en timmes brutal misshandel lämnades 49-åringen att dö – naken och blodig på duschgolvet.

Ska ha bråkat tidigare

De två männen ska enligt polisens förundersökning sedan tidigare ha haft någon form av dispyt, men inför bastukvällen ska de ha kommit överens om att lägga den åt sidan.

En av de andra närvarande männen berättar i förhör att det började som en vanlig konflikt, men att misshandeln bara fortsatte och blev allt mer brutal:

– Jag minns att jag sa åt honom att sluta, att han hade fått nog.

En av männen berättar att de tittade på filmklipp på Youtube medan misshandeln pågick. De vågade inte gå emellan, då de visste att 25-åringen var oberäknelig när han var full.

Märkte det först morgonen efter

49-åringen ska ha setts krypa fram, blodig, och sedan fallit ihop på golvet. 25-åringen lämnade huset, gick till en grill och köpte kebab.

Samtliga inblandade ska ha druckit mycket och en somnade.

Det var först morgonen efter som en av männen noterade att 49-åringen inte hade rört sig. De trodde att han somnat på golvet, men märkte då att han inte var vid liv.

När polisen kom till huset hittade de blod på golvet i flera rum och blodstänk på väggarna. Enligt förundersökningen hade 49-åringen fått 96 skador på kroppen – varav 28 i huvudtrakten.

”Alkohol nog ett skäl”

Den 25-årige mannen åtalas nu för mord och åklagarsidan vill se ett livstidsstraff. Mannen har erkänt själva misshandeln i förhör, men har inte kunnat ge någon förklaring.

Han säger att han brukar bli aggressiv när han är full, men att ”det alltid finns en anledning”.

– Förmodligen var alkoholen ett skäl. Men jag vet inte, jag vet inte, säger han i förhören, enligt Iltalehti.

De andra tre männen åtalas för att de inte ingrep och förhindrade att 25-åringen slog ihjäl 49-åringen. En erkänner sig skyldig, men de andra två nekar till brott. Den ene säger att alkoholen försämrat hans omdöme.

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland