Mejla

Wolfgang Hansson

Därför attackerade Trump Syrien

Publicerad:
Uppdaterad:

President Trump gjorde det han var tvungen att göra. Att visa att han inte bara snackar utan handlar också.

Attacken kommer att få stora följder på världsläget.

Däremot är det inte säkert att det för Syrien närmare fred.

Foto: Robert S. Price / TT

Inom loppet av några dagar har Trump hotat två gånger att ingripa direkt i olika konflikter.

Först sa han att om inte Kina är beredd att ta itu med Nordkoreas försök att skaffa kärnvapen så kommer USA att agera på egen hand. Därefter hotade han Syrien, som ett svar på giftgasattacken i onsdags.

Om presidenten inte hade agerat kraftfull så hade det skadat tilltron till honom allvarligt. Trump hade blivit känd som mannen som bara snackar men inte agerar.

Nu måste alla i hela världen förhålla sig till den nye Trump, presidenten som är beredd att ta till militära medel för att markera i konflikter på andra sidan jordklotet.

Rakt motsatt det han sa i valrörelsen och till och med bara för några dagar sedan när han upprepade att han inte vill vara hela världens president utan att det är ”America first” som gäller.

Ändrade sig efter tv-bilder

De vidriga tv-bilderna från kemgasattacken i Syrien fick Trump att ändra sig.

Viktigt att notera är inte bara attacken i sig utan med vilken snabbhet Trump reagerade. Mellan hot och attack gick det inte ens 24 timmar. Det är också en signal till omvärlden att inte bråka med USA som står i väldigt stark kontrast till hur föregångaren Barack Obama agerade. När han hotade bomba Syriens efter gasattacken i Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013 drog han det i en sån långbänk att allting rann ut i sanden.

Än en gång har vi fått se hur olika ledarstil Trump har jämfört med Obama.

Notera också att detta inte innebär att USA gått in i det syriska inbördeskriget. I nuläget bör man se attacken som ett enstaka rapp över fingrarna på Syriens diktator Bashar al-Assad. ”Du har varit en stygg pojke. Gör inte om det här”.

Signal till Ryssland

Men attacken är minst lika mycket en signal till Moskva, Peking och en rad andra huvudstäder där man undrat vilken typ av president Trump kommer att bli. Särskilt för president Putin kommer den amerikanska attacken som en kalldusch.

Det senaste året har det mesta gått den ryske presidentens väg. Tack vare hans inblandning i kriget i Syrien är Ryssland åter en internationell aktör att räkna med. Nu har Trump visat att han inte är beredd att låta Ryssland och Kina ensamt fylla det maktvakuum som USA redan började lämna efter sig under Obamas tid.

Jag kan tänka mig att det är ett visst darr på ribban i Pyongyang och en del andra huvudstäder där man nu fruktar att Trump kan agera militärt. Det kan göra att skurkstater håller sig i skinnet men det kan också få motsatt effekt. Om Nordkorea är övertygat om att ett amerikanskt anfall är att vänta kanske de bestämmer sig för att agera först genom att attackera Sydkorea.

Svag ställning hemma

Mycket hänger på vilka signaler Trump kommer att sända de närmaste dagarna. Presidenten har trots allt uppmanat världens länder att enas för att få slut på slakten i Syrien. Är han beredd till ett mer varaktigt engagemang i kriget?

Av erfarenhet vet vi alla att det är en sak att skicka iväg ett gäng kryssningsmissiler utan risk för egna förluster jämfört med att ge sig in i ett krig på allvar. Jag behöver bara säga Irak och Afghanistan.

Att Trump handlade så snabbt hade säkert också att göra med hans svaga ställning på hemmaplan. Hans opinionssiffror är usla. Han har gått på pumpen både när det gäller ny hälsovårdslag och inreseförbud. Han behöver helt enkelt en framgång.

När skandalen med Monika Lewinsky och hennes affär med president Clinton precis hade briserat 1998 blev Bill Clintons svar att snabbt skicka kryssningsmissiler mot Afghanistan och Sudan för att försöka döda Usama bin Ladin.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE