De mötte terrorn – vittnen berättar om skräcken

Av: Ebba Thornéus, Monika Israelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Blod och kroppar överallt”

Det annars så behagliga fredagslunket på Drottninggatan i Stockholm byttes på bara några sekunder ut till panik och skräck när en lastbil plötsligt rammade shoppinggatan och människor tvingades fly i panik.

För Aftonbladet berättar några av vittnena nu om de fasansfulla scenerna som utspelade sig framför deras ögon.

– Jag har hört skriken hela natten, säger vittnet Carina Dubois.

1 av 3 | Foto: FOTO: PRIVAT
Carina Dubois blev vittne till attacken

LÄS VIDARE

Omar Mirza jobbade som vanligt i en butik på Drottninggatan när han plötsligt hörde folk skrika utanför. När han kom ut på gatan såg han lastbilen som kom i full fart och körde rakt in i folkmassorna på gatan.

– Det påminde om 9/11 då det var massa damm och kaos. Några tjejer som stod och sålde majblommor precis intill klarade sig precis.

Längs med gatan kunde Omar Mirza bevittna den förödelsen som den skenande lastbilen lämnade efter sig.

– En kvinna som troligtvis hade brutit nacken dog i en mans armar rakt framför mig och fick en duk lagd över sig. En annan man låg i en portuppgång och det var så mycket blod som kom från honom.

– Allt blod och alla kroppar – det är sådant man ser på nyheterna och nu hände det på vår gata. Min fru och vår fem månader gamla son går ofta här. Jag lider verkligen med offrens anhöriga, säger Omar och fortsätter:

– Men fast att det är svårt så måste vi försöka fortsätta med våra liv. Vi får inte vika oss, för då har terroristerna vunnit.

”Ser hur den kör över en tjej”

Therese Walther, 30, från Hässleholm var och hälsade på sin pojkvän i Stockholm.

– Jag skulle byta en tröja på Zara. Plötsligt skriker folk och jag vänder mig om. Då ser jag lastbilen som kommer snabbt som fan. Jag ser hur den kör rakt över en tjej.

Therese sprang i panik in på Zara, tillsammans med ett hundratal andra. Personalen låste dörrarna och en av de anställda ledde folkmassan ner i källaren. Där stannade de i två och en halv timme.

– Det var en tjej som var helt underbar hela tiden. Hon tog hand om alla och såg till att folk fick te och kaffe och gå på toaletten. Utan henne hade jag fått total panik.

Hon säger att de som samlades i källaren blev som en stor familj.

– Alla höll om varandra och tröstade, säger Therese Walther.

Folk sprang i panik

Alfred Skogberg från Vällingby befann sig vid tidpunkten för attacken vid Hötorget med dottern Alicie, 11, som hade en inbokad läkartid i närheten.

Från fönstret uppe i ett av höghusen såg de hur människor sprang i panik och poliser som hade dragna vapen.

– Det var som att folk flydde men att de inte visste från vad. Det var en jättekonstig stämning, berättar Alfred och tillägger att människor sprang in på läkarmottagningen i panik.

– Plötsligt kom en hel skolklass med 15 barn in. De var jättechockade, hade dödsångest och oroliga att deras föräldrar hade dött.

”En halvtimme senare”

Alfred Skogberg berättar att han och dottern vanligtvis tar vägen förbi Drottninggatan på hemvägen från läkarbesöken.

– Hade det skett en halvtimme senare hade vi sannolikt varit där.

Gävle Symfoniorkester skulle igår kväll gästspela på Konserthuset. Violinisten Ulf Andrén, 48, var på väg dit när han såg lastbilen komma i full fart.

– Jag reagerade på att det gick alldeles för fort. Den körde på allt i sin väg. Jag vände och sprang.

Inne på varuhuset Åhléns blev skräcken total efter attacken. Carina Dubois, 54, från Hässelby var på väskavdelningen.

– Jag tror inte att jag hörde smällen. Däremot hörde jag skriken, jag har hört de där skriken hela natten. Och sedan såg jag hur folk bara sprang. Då var jag övertygad om att ”nu smäller det”.

LIVE-RAPPORTERING: SENASTE NYTT OM ATTACKEN

Publicerad: