Efter granskningen: nu utreds hyresvärden

NYHETER

Fastighetsägarna Stockholms Ansvarsnämnd kan komma att utreda fallet efter 200 sekunders granskning.

– Att bli utesluten är en tydlig signal på övertramp av våra etiska regler, att något inte står rätt till, säger chefsjuristen Sven von Randow.

Fastighetsägarna i Stockholm tar starkt avstånd från handeln med svarta hyreskontrakt, och välkomnar 200 sekunders granskning.

– Det är bra att det förs upp i ljuset. Vi tar just nu ställning till om hyresvärden är ett fall för ansvarsnämnden  och kan därmed riskera uteslutning ur fastighetsägarna, säger chefsjurist Sven von Randow, som också är sekreterare i ansvarsnämnden.

Handeln med svarta hyreskontrakt på vissa adresser i exempelvis Stockholm är välkänd, men svår att komma åt, eftersom den gynnar både hyresvärdar och köpare, enligt polisen.

– Handeln är svårt att upptäcka. Det finns oftast ingen anledning för de inblandade att prata, den ena tjänar på upplägget genom att ha fått en bostad, medan den andra har begått ett brott, säger Kristian Halldin, samordnare vid regionala underrättelseenheten Stockholm.

Enligt polisen tjänar inte minst den organiserade brottsligheten på så vis stora pengar på bostadsbristen i storstäderna.

För att kringgå systemet fuskas det med till exempel folkbokföringen och lägenhetsregistret.

Regeringen har just nu tillsatt en utredning som bland annat ska se över straffen för den som säljer hyreskontrakt, och även för köparna. Idag kan man bli av med lägenheten om man köpt kontraktet svart, men det är sällan fallen drivs till Hyresnämnden.

– Problemet idag är att köpa och sälja kontrakt inte har likställda straff, säger polisen Kristian Halldin.

Utredningen om svarthandeln med hyreskontrakt presenteras för regeringen 2 november. Aftonbladet har sökt ansvariga ministrar på Justitiedepartementet samt bostadsminister Peter Eriksson, som inte vill kommentera förrän utredningen är klar.

ARTIKELN HANDLAR OM