Bo, 58, hamnade i bråk med försvaret – grävde bort hel väg

NYHETER

En infekterad fejd har blossat upp i Kalix mellan Försvarsmakten och markägaren Bo Nordebo, 58. Nu har Nordebo löst konflikten – med att gräva upp den 600 meter långa vägen försvaret vill använda.

– Jag kanske planterar skog där, säger han till NSD.

Foto: Privat
Här gräver Nordebo upp vägen.

Bakgrunden till konflikten är att Fortifikationsverket, på önskan av Försvarsmakten, vill dra optisk kabel på Bo Nordebos mark. Syftet är att skapa en förbindelse mellan Grubbnäsudden och Lombens skjutfält, vilket hade sparat tid för Försvarsmakten.

Men försvarets planer går tvärtemot markägaren Bo Nordebos vilja. Han har nämligen lagt ner en stor summa pengar på att starta en grustäkt i området. 58-åringen har därför krävt att Fortifikationsverket ska dra en ny väg nedanför åsen eller betala 600 000 kronor per år för att få använda Nordebos väg.

Grävde upp hela vägen

När Fortifikationsverket vägrade att gå med på Nordebos krav bestämde han sig för att ta saken i egna händer. 58-åringen åkte dit med en grävmaskin och grävde upp hela den 600 meter långa vägen.

– Det enda som finns kvar är en hög med asfalt som jag ska transportera bort. Jag gör det här för att skydda grustäkten, säger Nordebo till NSD, och fortsätter:

– Jag vill inte bråka men jag måste hävda min rätt och nu får Fortifikationsverket bygga ny väg ändå.

Har polisanmält Nordebo

Fortifikationsverket är kritiskt till Nordebos agerande. Håkan Tano, regionchef på verket, menar att vägen måste återställas och under torsdagen kom besked om att de polisanmält Nordebo.

– Vi har bestämt oss för att göra en polisanmälan. Vår uppfattning är att vi äger vägkroppen och asfalten och vår polisanmälan handlar om att den blivit bortförd, säger Tano till NSD.

Bo Nordebo är dock inte orolig över polisanmälan. Han menar att han äger marken och att Fortifikationsverket äger asfalten han fraktade bort.

– Asfalten från den bortgrävda vägen kan de få till att bygga ny väg någon annanstans, jag behöver den inte, avslutar Nordebo.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kalix