Killgäng kastade ägg – under biofilmen

Foto: TT
Filmstaden Sergel, där händelsen inträffade, vid ett tidigare tillfälle.
NYHETER

Nadias filmkväll blev en mardröm när killgänget började kasta ägg. Nu riktar hon hård kritik mot SF bio.

– Jag kommer inte gå på bio på länge, vad som helst kan hända där, säger hon.

Foto: Privat
Nadia Carrera.

På söndagen var Nadia Carrera på Filmstaden Sergel i Stockholm med sina vänner. Det som var tänkt som en mysig biokväll blev en otrevlig upplevelse.

Det var några killar i tonårsåldern som satt längst bak och var lite stökiga som började gå in och ut i salongen. Plötsligt flög det något mot filmduken.

– Ingen såg var det var. Sen började de kasta något mot publiken, säger Nadia.

När en tjej och hennes pojkvän blev träffade visade det sig att ungdomsgänget slängde råa ägg. Tonåringarna skrattade åt händelsen.

När varken paret eller någon annan sa ifrån reagerade Nadia.

– Jag skrek åt dem och frågade vad fan de höll på med, säger hon.

Kritiserar säkerheten

Nadia bestämde sig för att hämta en biovärd, som i sin tur kallade på kvällsansvarig. Men när de kom in i salongen hade killarna gått. Ingen väktare hade funnits på plats – och därför gick det inte att hålla kvar gänget.

Nadia fick höra att hon kunde polisanmäla händelsen, men att det sannolikt inte skulle leda någonstans.

– Det finns inga säkerhetskameror, och utan bilder eller bevis skulle det inte gå att gå vidare i det här sa de. Vi skulle kunna få biobiljetter som kompensation.

Nadia har kritiserat säkerheten i salongerna i ett inlägg på Facebook.

– När jag betalar en summa så ska de kunna stå för säkerheten. Att de måste vänta på väktare innan de kan ingripa är helt stört.

Nadia efterfrågar väktare på plats och säkerhetskameror. Som det är nu är det lätt att komma undan med att trakassera andra i salongen, menar hon.

– Jag kommer inte kunna gå på bio på väldigt länge, var som helst kan hända där.

Får nya biljetter

Torulf Sjöberg, biografchef för Filmstaden Sergel, bekräftar att händelsen inträffat. Han säger att de kompenserade besökarna som var kvar med kommer att kompenseras med ett nytt bioäventyr.

Thomas Runfors, pressansvarig hos SF bio, har inte hört om händelsen när Aftonbladet ringer upp.

– Är det någon som kastat råa ägg? Jag har aldrig hört om någon som kastat ägg tidigare, det är ju inte speciellt trevligt. Det är ju både skadegörelse och gränsar till misshandel.

Nekas övervakningskameror

Han förklarar att SF inte får ha övervakningskameror i salongen. Företaget har frågat om tillstånd, men nekats av integritetsskäl. Därför är det svårt för biografpersonalen att avvisa personer som beter sig illa.

Går det att känna sig säker på bio?

– Ja, det kan jag inte svara på. När känner man sig säker? Ska det sitta en väktare i salongen? Vi upplever nog att det är ganska säkert att gå på bio, säger Runfors.

Runfors menar att personerna som utsattes för äggkastningen borde ha lämnat salongen under visningen och kallat på personal. Då hade väktare tillkallats. Annars är hans bästa råd i liknande situationer enkelt.

– Man sitter väl inte kvar i en salong där någon sitter och kastar ägg? Det skulle inte jag göra i varje fall. Då får man se filmen en annan gång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

SF Bio