EU hotar asylvägrare med domstol

NYHETER

EU-kommissionen hotar Ungern, Polen och Tjeckien med sanktioner om inte trion börjar ta emot några av de asylsökande som strandat i Grekland och Italien.

- Det här kan inte försenas längre, säger EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Strasbourg.

Foto: AP
EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos.

Trots att mer än ett och ett halvt år har gått sedan EU:s medlemsländer tillsammans beslutade att avlasta frontstaterna Grekland och Italien under flyktingkrisen vägrar fortfarande flera länder att göra sitt.

Ungern och Polen har fortfarande inte tagit emot en enda av de 160 000 migranter och flyktingar som EU-länderna beslutade att skicka vidare. Och Tjeckien — som visserligen tagit emot tolv personer — har nyligen officiellt meddelat att man inte tänker ta emot några fler.

"Måste vara rättvisa"

Därför agerar nu kommissionen, och skriver i ett pressmeddelande att Tjeckien, Ungern och Polen ännu inte vidtagit nödvändiga åtgärder: "Mot den bakgrunden, och som varnats för i tidigare rapporter, har EU-kommissionen beslutat att inleda ett överträdelseförfarande gentemot de här tre länderna".

- Vi måste vara rättvisa gentemot de länder som uppfyller sina åtaganden, säger Avramopoulos.

- Men jag hoppas fortfarande att de här länderna kan tänka om. Nu är det tid att visa solidaritet.

Kan bli böter

Vad som nu sker är att kommissionen på onsdagen drar igång den formella processen gentemot de tre länderna — inledningsvis i form av arga brev — som i slutändan kan dras inför EU-domstolen och tvingas betala dryga böter.

Även Österrike och Slovakien har tillhört de motsträviga i sammanhanget, men tackades av Avramopoulos på tisdagen för att nyligen ha gjort utfästelser.

Tjeckien, Ungern och Polen verkar samtidigt inte särskilt sugna att vika sig.

"Vårt land är redo att försvara sin ståndpunkt", hälsas omedelbart från Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka, enligt Reuters.

Wiktor Nummelin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM