Fästingbett tros ligga bakom 2-årings död

NYHETER

När tvååriga Kenley Ratliff kom hem från semestern med familjen fick hon hög feber. Kort därefter dog hon – läkarna misstänker att ett fästingbett är orsaken, skriver CNN.

1 av 2 | Foto: Gofundme
Tvååriga Kenley misstänks ha dött av ett fästingbett.

Det var i slutet av maj som Kenley Ratliff, 2, var och campade med sin familj. Tio dagar efter började hon bli sjuk. Det började med 38 graders feber och hon togs till ett sjukhus.

– Där blev hon ordinerad vätska och vila. Därefter fick hon 40 graders feber, då åkte vi till nästa sjukhus. Där gav de henne antibiotika, säger fastern Jordan Clapp till CNN.

Kenley fick antibiotika för att hon hade testats positivt för halsstreptokocker. Men det hjälpte inte. Efter att det gått fyra-fem dagar var febern fortfarande hög och hon hade börjat halta. Dessutom började hon få rosa utslag på kroppen.

Satte in antibiotikabehandling direkt

Det var inte förrän hon fick mer antibiotika på ett tredje sjukhus, ett barnsjukhus i Indianapolis, och hennes rosa utslag blev mörklila som läkarna misstänkte att hon drabbats av fläckfeber. Det är en sjukdom som sprids av fästingar. Troligen hade Kenley fått ett bett under campingen.

Enligt läkaren Chandy John som behandlade henne satte de in antibiotikabehandling direkt.

– Ju snabbare man börjar med behandlingen, desto större chans är det att patienten blir frisk. I det här fallet var det svårt att veta om behandlingen gjorde någon skillnad eftersom hon kom in när hon redan var i ett sent skede av sjukdomen, säger han till CNN.

”Vi kan rädda andra barns liv ”

Hennes liv gick inte att rädda och Kenley avled på sjukhuset. Än är det inte helt fastställt att det var fästingsjukdomen som tog hennes liv då obduktionen inte är klar.

För att bekosta sjukhuskostnaderna och begravningen har familjen en insamling. Dessutom vill de sprida kunskap om sjukdomen.

– Det finns ingenting vi kan göra för att få Kenley tillbaka. Men vi kan rädda andra barns liv genom att få föräldrar att kolla efter fästingar och uppmärksamma fläckfeber och dess symtom. För vi hade ingen aning om att det här kunde hända. Om andra har läst om Kenley så kommer de ha det i bakhuvudet, säger hon till CNN.

Fläckfeber förekommer inte naturligt i Skandinavien.

Fästingbiten? – så här gör du 01:05
ARTIKELN HANDLAR OM