Räddningsledaren: ”De drunkande inte utanför båten – de drunknade i båten”

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Luften i gummiflotten började pysa ut, knappt tre mil norr om Libyens kust.

Båten hotade att ta med sig de 181 passagerarna till Medelhavets botten när räddningsorganisationen hittade dem på tisdagen.

I båtens durk låg tretton döda människor – två av dem var gravida kvinnor, skriver Time.

1 av 3 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Gummibåten med de 181 flyktingarna hade bara tagit sig 24 kilometer norr om Sabratha på Libyens kust. Då hade luften börjat pysa ur, och båten hotade att ta med sig passagerarna ner i havet.

Om det larmades organisationen Proactiva Open Arms vid elva på tisdagsförmiddagen. Frilansfotografen Santi Palacios följde med i en av de två räddningsbåtarna som ryckte ut.

– Vi märkte fort att något var fel. Något var inte normalt, säger han till Time.

Fyra barn lyftes upp i ledningsbåten, tillsammans med en kvinna som tog hand om dem.

– Ett barn grät och ropade ”mamma, mamma”, säger fotografen Santi Palacios.

Kvinnan berättade att fem män och åtta kvinnor dött under färden – två av de döda kvinnorna var gravida. Bland de tretton döda i båtens durk fanns barnens mamma.

Båtens sjukvårdare uppger för Time att flyktingarna troligen dog av kvävning.

– De hukade ner när de blev sjösjuka, och andades in ångor från båtens bränsle blandat med saltvatten. De drunknade inte utanför båten. De drunknade i båten, säger Riccardo Gatti.

Personalen på båten delade ut flytvästar till gummibåtens passagerare innan de togs ombord på räddningsbåtarna. Då hade gummibåten nästan förlorat all luft, uppger Riccardo Gatti.

De räddade flyktingarna kommer från Nigeria, Sudan och Ghana.

Bara i år har fler än 2 365 människor dött eller rapporterats saknade när de försökt korsa Medelhavet till Europa, enligt FN-knutna International Organization for Migration.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medelhavet

Migration