Justitieministern: Attacken var terrorism

avLinn Dahlgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Attacken i Charlottesville, USA, där en bil plöjde in i antirasister är inhemsk terrorism. Det säger USA:s justitieminister Jeff Sessions.

– Ni kan lita på att vi ska föra utredningen mot de allvarligaste anklagelserna som är möjliga, för detta är otvetydigt en oacceptabel, ond attack, säger justitieministern till ABC.

Efter massiv kritik kommenterar nu även president Donald Trump högerextremisterna – två dagar efter terrorattacken.

– Rasism är ondska, säger han.

1 av 23 | Foto: Ryan M. Kelly / AP TT NYHETSBYR�N

Attacken i lördags där en man plöjde rakt in i en grupp demonstrerande antirasister i Charlottesville i USA var en terrorattack. Det säger USA:s justitieminister Jeff Sessions på måndagseftermiddagen.

– Det uppfyller definitionen av inhemsk terrorism enligt amerikansk lag, säger han till ABC:s ”Good morning America”.

Heather Heyer, 32, dödades i attacken och ytterligare 19 skadade fördes till sjukhus.

– Ni kan lita på att vi ska föra utredningen mot de allvarligaste anklagelserna som är möjliga, för detta är otvetydigt en oacceptabel, ond attack, säger justitieministern.

James Alex Fields Jr, 20, anhölls efter attentatet och misstänks för ej överlagt mord.

Hård kritik mot Trump

President Donald Trump har fått hård kritik för att han länge inte tydligt fördömde vit makt- och andra hatgrupper som deltog i demonstrationerna.

På måndagskvällen fördömde han till slut grupperna:

– Till alla som agerade kriminellt i denna helgs rasistiska våld: Ni kommer att hållas till svars fullt ut, sa Donald Trump vid en presskonferens.

– Rasism är ondska och de som orsakar våld i dess namn är brottslingar och ligister, inklusive KKK, nynazister, vit makt-anhängare och andra hatgrupper som är motbjudande för allt som vi värderar som amerikaner, sa Donald Trump.

– Vi är en nation baserad på sanningen att vi alla är lika. Vi är lika i vår skapares ögon. Vi är lika inför lagen. Och vi är lika enligt inför vår författning, sa presidenten.

Var länge tyst

Efter attentatet mot antirasisterna dömde många politiker, från båda block, tydligt ut vit makt-åsikterna som visats upp i Charlottesville. Republikanen Paul Ryan, talman i representantshuset, kallade det motbjudande. Men president Donald Trump var länge tyst.

När Donald Trump senare kommenterade attacken mer utförligt vid en presskonferens om andra frågor valde han att inte nämna de högerextrema åsikterna över huvud taget.

– Vi fördömer på starkaste möjliga sätt denna oerhörda uppvisning av hat, bigotteri och våld på många sidor. På många sidor, sa presidenten.

Samtidigt gick den före detta Ku Klux Klan-ledaren David Duke, en Trump-supporter, ut under lördagen och sa att deras demonstrations syfte var att ”uppfylla Trumps löften”.

– Vi är fast beslutna att ta tillbaka vårt land. Vi ska uppfylla Donald Trumps löften. Det är vad vi trodde på, det är därför vi röstade på Donald Trump. För att han sa att han skulle ta tillbaka vårt land, sa han till Indianapolis Star.

På måndagskvällen upprepade Donald Trump lördagens uttalande, men i starkare ordalag och utan att hänvisa till ”många sidor”:

– Som jag sa i lördags, vi fördömer på starkaste möjliga sätt denna oerhörda uppvisning av hat, bigotteri och våld. Det har ingen plats i Amerika.

”Otroligt nog lever nazismen”

Justitieminister Jeff Sessions försvarade under måndagen presidentens uttalanden på lördagen.

– Han gjorde ett väldigt starkt uttalande som direkt motsade ideologin av hat, våld, bigotteri, rasism och vit makt, säger Jeff Sessions till NBC.

– De sakerna måste fördömas. De är fullständigt oacceptabla. Han har varit tydlig om detta från början.

Justitieministern tog i en annan intervju på måndagen tydligt avstånd från nazismen.

– Det verkar, otroligt, som att nazismen fortfarande lever, efter all den ondska den har orsakat i världen, säger Jeff Sessions till CBS.

Texten uppdateras.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM