Polisen: Sköt urskiljningslöst

1 av 5 | Foto: Patrick Persson
NYHETER

De två män som greps efter skottlossningen i en festlokal i Malmö där två personer skadades allvarligt har släppts.

– Misstankarna var inte grundade, de släpptes efter förhör i samråd med åklagaren, säger JB Cederholm, polisens förundersökningsledare.

Skottlossningen skedde strax innan kockan 6 tidigt på lördagsmorgonen. Enligt vittnesuppgifter till polisen kom en man in i lokalen, sköt ett skott i taket, och skrek: ”Vem var det som slog min bror”. Sen öppnade han eld mot festdeltagarna och tre unga män träffades. På måndagen meddelade Skånes universitetssjukhus att två män är lindrigt skadade och en man är allvarligt skadad men att läget är stabilt.

Två gripna har släppts

Under söndagen genomförde polisen en teknisk undersökning och flera personer hördes. Två personer greps under förmiddagen. De delgavs misstanke om anstiftan till försök till mord men efter förhör släpptes de.

– De anhölls aldrig utan klockan 18.10 frigavs de, säger Cederholm.

Sköt ”urskiljningslöst”

Polisen måste nu arbeta vidare med andra spår. Det finns en idé om motivet bakom skjutningen.

– Det går ut på att det var bråk utanför trappan till festlokalen någon timme tidigare där någon blir misshandlad och kanske förnedrad, säger Cederholm.

Några kvinnliga festdeltagare ska ha stoppat misshandeln, som inte ska ha varit särskilt allvarlig, och personen ska ha lämnat platsen. En stund senare kommer tre män tillbaka varav en man avfyrar, vad polisen tror, en pistol inne i lokalen.

– Han avfyrar flera skott urskiljningslöst, det är en ren tillfällighet att inga dödades, säger Cederholm som inte sett den här typen av skjutande in i en festlokal i Malmö tidigare.

Polisen tror inte att männen som träffades var målet. Två av dem har kunnat höras men de har fragmentariska minnesbilder.

Polisen vill ha tips

Polisens tekniker arbetar nu med det material som samlades in under söndagen och ett stort antal vittnesförhör med festdeltagare ska genomföras. Men polisen välkomnar också tips från allmänheten.

– Vi tror att gärningsmännen försvann i en mörk eller svart bil mot Dalaplan och även en vit bil som körde i samma riktning är intressant. Alla iakttagelser tidigt på morgonen på Ystadvägen är av intresse, säger Cederholm.

Tips till polisen kan lämnas på 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö