Uppgifter: Missnöje i Vita huset efter Trump-uttalande

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter att Donald Trump, på en pressträff i tisdags, för andra gången beskyllt ”båda sidor” för våldet i Charlottesville kokar det i Vita huset. Det uppger källor för Politico och CNN.

Missnöjet är stort bland medarbetarna, enligt uppgifterna.

Trump själv tyckte presskonferensen gick toppen – och ångrar ingenting.

Missnöjet är stort bland medarbetarna efter Trumps senaste uttalande – själv tyckte presidenten att pressträffen gick toppen.
Foto: TT
Missnöjet är stort bland medarbetarna efter Trumps senaste uttalande – själv tyckte presidenten att pressträffen gick toppen.

Först gav Donald Trump både vänster- och högerdemonstranterna skulden för lördagens våldsamheter i Charlottesville, Virginia – där James Alex Fields jr misstänks ha kört in i en folkmassa och dödat en kvinna i vad som beskrivs som ett terrordåd.

Sedan fördömde han i måndags vit makt-rörelsen och sa bland annat att ”rasism är ondska”. Detta efter att ha fått kritik för sitt tidigare tvetydiga uttalande.

Men under en presskonferens i tisdags återföll Trump i sina första, ambivalenta, ordalag, vilket har fått flera tongivande partikamrater att gå i taket. Bland annat kallade han en del av deltagarna i vit makt-demonstrationen för ”väldigt fina människor”.

”Äcklad” och ”djupt upprörd”

Flera Vita huset-medarbetare ska ha tagit illa vid sig och efteråt diskuterat hur illa pressträffen gick, enligt uppgifter till Politico.

Gary Cohn, ekonomisk rådgivare till Donald Trump, ska ha varit särskilt bedrövad, skriver Politico. Han stod bredvid presidenten på pressträffen, som egentligen skulle ha handlat om en av Trumps hjärtefrågor – infrastruktur.

Cohn som är jude var ”äcklad” och ”djupt upprörd”, enligt flera personer som New York Times talat med. Han har inte uttryckt något av detta offentligt.

Trump var vid gott mod

Medan medarbetarna våndades över Trumps uttalande ska presidenten själv ha varit vid gott mod under tisdagskvällen, uppger en rådgivare i Vita huset för Politico. Enligt uppgifterna ska han ha tyckt att presskonferensen gick mycket bättre än måndagens uttalande.

En annan Vita huset-rådgivare berättar för Politico att Trump ska ha sagt privat till flera personer att han på videoklipp från Charlottesville sett att även motdemonstranterna var beväpnade – och att han insisterade på att säga vad han tycker är det rätta inför pressen.

Förutom Trump själv ska även chefsstrategen Steve Bannon, som har en bakgrund på den högerextrema sajten Breitbart, varit nöjd med tisdagens uttalande.

Spricka i kretsen runt Trump

Två källor uppger för CNN att Donald Trump inte tar åt sig av kritiken som nu riktas mot honom. I stället ångar han på ”utan ånger” i tron att det är media och människor i det liberala nordöstra USA som överdriver.

De två anonyma källorna bekräftar för CNN att det finns en spricka i kretsen kring Trump.

Presidenten får stöd av sina söner och sina närmaste – som anser Trump ha rätt och bara säger vad hans anhängare tycker. De som motsätter sig är nyare rådgivare som besväras av de kritiska reaktionerna och känner frustration över att han inte bryr sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE