Flydde från krigets Syrien – dog i eldinfernot i London

Uppdaterad 2017-06-16 | Publicerad 2017-06-15

Första namngivna offret efter Londonbranden har offentliggjorts.

Civilingenjörsstudenten Mohammad al-Haj Ali. 23, flydde från krigets Syrien och kom med sin familj till Storbritannien för tre år sedan.

Natten till onsdags fastnade han i eldinfernot i Grenfell Tower.

– Han kom hit för ett bättre liv men Storbritannien svek honom, säger vännen Marjorie Bahhaj till The Telegraph.

Onsdagens brand i höghuset Grenfell Tower i London har hittills skördat 17 dödsoffer.

Många saknas dock fortfarande och dödssiffran väntas därför att stiga.

37 människor vårdas på sjukhus, varav 17 på intensivvårdsavdelningen.

Under torsdagen offentliggjorde brittiska medier det första namngivna offret.

”Elden är här nu, hejdå!”

Den syriska flyktingen Mohammed al-Haj Ali, 23, skildes från sin bror Omar i trappan när de försökte fly från eldinfernot som blixtsnabbt spred sig i 24-vånings byggnaden.

Mohammed al-Haj Ali släppte sin brors hand efter att ha blivit överväldigad av röken i trapphuset, och återvände ensam till lägenheten på 14:e våningen, där han var fast.

Under tiden ringde han flera telefonsamtal till vänner och familj hemma Syrien innan han tillslut skickade ett sista meddelande: ”Elden är här nu, hejdå”.

Storebrodern klarade sig

För The Telegraph bekräftar vänner och familj att storebrodern Omar, 25, hade klarat sig levande ur lågorna och vårdades för rökskador på Kings Cross-sjukhuset i London.

Familjemedlemmen Abdulaziz Almashi, berättar för tidningen att Mohammed var fast i sin lägenhet på 14:e våningen då brandmännen inte kunde nå över 13:e våningen.

”Det är svårt att tro Mohammed inte längre är med oss” säger han till The Telegraph.

Under onsdagskvällen hölls en minnesstund för Mohammed. På en lapp med ett hjärta syntes en text med orden ”Du är i våra hjärtan Mohammad Alhajali, var du än är".

Flydde från krigets Syrien

Mohammed flydde tillsammans med sin familj från döden i Syrien för tre år sedan och beviljades asyl i Storbritannien där de så smått hade börjat hitta ett nytt liv.

Mohammed läste bland annat till civilingenjör på ett universitet i västra London.

”Han överlevde Assad, kriget i Syrien, för att sedan dö i ett höghus i London. Det finns inga ord”, säger Abdulaziz Almashi och fortsätter:

”Vi i Storbritannien är inte beredda på stora incidenter. Vi tror att det aldrig kommer hända oss. Vi är bra på att ha massor av regler och förordningar och få människor att betala serviceavgift och bostadsskatt men vi är inte bra på att planerar för det värsta”.

”Storbritannien svek honom”

Vännen Marjorie Bahhaj säger till The Telegraph att Mohammeds död är fruktansvärd.

”Han har ju redan gått igenom en massa hemskheter och så leder en säker plats till hans död”, säger vännen och fortsätter:

”Från en regering som startar krig mot sina medborgare till vår regering som försummar byggnadsregler ... när ska alla ledare ta hand om sina medborgare? Det känns som att vi britter svek honom. Han skulle ju vara säker med oss.”