Politikern försvann – levde som hemlös

Foto: Pressbild/TT/Montage
Borgmästaren Ben McAdams levde som hemlös i tre dagar.
NYHETER

Borgmästaren skulle ta ett beslut om härbärgen för hemlösa. Då bestämde han sig för att göra något extremt – och försvann i tre dagar.

– Jag behövde se med egna ögon, säger han till Deseret News.

En fredagseftermiddag i mars lämnade amerikanska Salt Lakes borgmästare Ben McAdams plånboken på skrivbordet och vandrade ned mot stadens oroligaste områden. Sedan sågs han inte till på tre dagar.

Våld och missbruk

Under dessa dagar levde han nämligen förklädd bland stadens hemlösa. Han frös i regnet en natt och delade sedan tak med 600 andra människor på härbärget. Han chockades av hur både vuxna och barn tvingades leva.

Han hade fått höra att det var vanligt att människor hellre sov på gatan än inne på härbärget. När han själv spenderat en natt där förstod han varför.

– Jag kan verkligen förstå varför människor skulle välja att inte bo där, säger han.

Han bevittnade våld och missbruk och varnades att alltid hålla koll på sina skor och tillhörigheter. Under natten på härbärget inträffade även ett slagsmål mellan två män, där den ene släpades från sin säng och fick sitt huvud dunkat mot cementgolvet.

– Jag kände mig inte säker. Det var en rätt kaotisk omgivning, säger han.

”Jag behövde se med egna ögon”

Han blev speciellt illa berörd när han fick syn på ett nioårigt barn bland de hemlösa – samma ålder som ett av hans egna barn.

– Vad för psykologiska trauman utsätts inte ett barn för, när det inte vet var det ska sova eller var nästa mål mat ska komma ifrån? Det ökade min övertygelse om att vi måste göra det bättre för de här barnen, säger han.

Anledningen till borgmästarens hemliga besök var att han ville förstå hur de hemlösa levde, inför ett beslut han skulle ta angående byggnationen av ett nytt hjälpcenter.

– Jag behövde se med egna ögon för att förstå komplexiteten av rekommendationen jag blivit ombedd att göra, säger han.

Höll besöket hemligt

När borgmästaren återvände hem gjorde han en anonym donation till härbärget för att täcka de resurser han förbrukat under sitt besök. Han berättade bara för ett fåtal personer, och lyckades hålla besöket hemligt för media i fyra månader. När informationen ändå väl läckte ut förklarade han att han gjort besöket för att få insikt – inte uppmärksamhet från media.

– Jag var rädd att det skulle se ut som ett publicitets-stunt på bekostnad av människors lidande, säger han.

Sedan borgmästarens hemliga besök på härbärget har alla barnfamiljer flyttats därifrån till ett speciellt familjehärbärge i Midvale. I juni 2019 kommer även tre nya hjälpcenter för hemlösa att öppnas i Salt Lake City.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Hemlösa

Missbruk

Politik