Man glömdes bort av hemtjänsten – hittades död

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Hemtjänsten i Partille utanför Göteborg fick inte tag på en man som skulle få hjälp med att gå och handla.

Personalen följde inte upp det obesvarade samtalet. Tre veckor senare hittades han död i sin lägenhet.

– Sånt här får inte hända, säger förvaltningschefen Erika Hägg.

1 av 2 | Foto: Hasse Holmberg/TT
Mannen misstänks ha legat död i tre veckor.

Mannen brukade få hjälp av hemtjänsten ungefär var tredje vecka. I slutet av juni behövde han dock lite extra hjälp på grund av att han genomgått en operation. Personalen på hemtjänsten ringde till mannen för att bestämma tid för när han skulle få hjälp med att handla – men de fick inte svar. Av någon anledning föll uppföljningen av det uteblivna svaret mellan stolarna.

Tre veckor senare hörde mannens son av sig till hemtjänsten och sa att även han misslyckats med att få kontakt med sin pappa och undrade om hemtjänsten visste något.

Då åkte personal hem till mannen. Ingen svarade när de ringde på men det låg post i hallen och hördes musik inifrån lägenheten.

Personalen återkopplar till sonen som i sin tur kontaktar polisen. Polisen påträffar mannen död inne i sin bostad och han misstänks ha varit död i cirka tre veckor.

Hemtjänsten i Partille gör nu en Lex Sarah anmälan mot sig själva samt startar en utredning.

– Jag som ansvarig känner att sånt här inte får hända. Det är en otroligt tragisk händelse, säger Erika Hägg som är förvaltningschef.

Hon säger också att händelsen kommer att utredas noggrant.

– Vi har ju rutiner kring den här typen av situationer ska hanteras. Vi kommer att påminna och prata med vår personal om vikten av att följa rutinen, säger Erika Hägg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lex Sarah

Partille