Sydkorea och USA:s svar på Nordkoreas kärnvapentest

NYHETER

Nordkoreas senaste missil ska kunna nå det amerikanska fastlandet.

Nu svarar USA och Sydkorea - med omfattande militärövning.

1 av 2

Mindre än 24 timmar har gått sedan Nordkoreas senaste kärnvapentest. Nu har USA och Sydkorea svarat med att genomföra en massiv gemensam militärövning, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

De allierade länderna ska under onsdagen ha avfyrat ett flertal missiler som sedan ska ha landat i Japanska havet. Övningen ska ha genomförts som en varning till Nordkorea på order av Sydkoreas president Moon Jae-in för att visa på att landet ett missilförsvar redo.

Så sent som igår natt avfyrade Nordkorea en långdistansmissil som nådde en höjd av 2 802 meter och flög 930 kilometer i nästan 40 minuter innan den slog ned i havet. Testet bevisar att Nordkorea nu har möjlighet att nå det amerikanska fastlandet.

”Amerikanska skitstövlar”

Nordkoreas president Kim Jong-un säger att man inte tänker upphöra med kärnvapentesterna eller ICBM och säger att den senaste roboten var en ”gåva” till de ”amerikanska skitstövlarna” på deras självständighetsdag, enligt AFP. Vidare meddelar Jong-un att han vägrar förhandla med USA innan de överger sin fientliga politik mot landet, enligt Reuters

Den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson har kallat uppskjutningen för ”ett upptrappat hot mot USA, våra allierade och resten av världen” i ett uttalande under tisdagen, skriver CNN.

USA har under dagen begärt ett säkerhetsmöte i FN för att diskutera den senaste uppskjutningen. Samtidigt har FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett uttalande fördömt Nordkoreas uppskjutning:

– Agerandet är ännu en fräck överträdelse av säkerhetsrådets resolutioner och innebär en farlig upptrappning, säger han i ett uttalande, enligt TT.

FN:s säkerhetsråd har nu bekräftat att man kommer hålla ett extrainsatt möte för att diskutera Nordkoreas senaste uppskjutning. Mötet planeras att hållas idag, onsdag kl 21 svensk tid, enligt TT.

ARTIKELN HANDLAR OM