Stor skogsbrand utanför turistorten Split

NYHETER

Hundratals brandmän kämpar mot en stor skogsbrand utanför den populära kroatiska turistorten Split.

– Hela staden ligger i en tjock svart dimma, säger svenske Michael Bossen, 24.

Varken Ving eller Tui har dock några planer på att flyga hem sina resenärer i området.

1 av 12 | Foto: <!--X-From-Text-Editor-->Reuters

Skogsbranden som började i helgen hade på måndagen spridit sig omkring 20 kilometer och hotar nu flera byar utanför Split, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En rad läsare har under dagen hört av sig till Aftonbladet och skickat in bilder på branden. Michael Bossen från Öckerö utanför Göteborg bilar genom Kroatien tillsammans med sin flickvän Moa Lindqvist. Han beskriver en folktom stad insvept i en tjock svart dimma.

– Jag ser faktiskt inga människor utomhus. Däremot en hel del bilar eftersom vägarna är avstängda och man inte kommer någonstans.

Flygplan vattenbombar

Michael Bossen säger att branden rasar uppe på ett berg och att flygplan med jämna mellanrum vattenbombar eldsvådan.

– När vi närmade oss Split trodde vi först att det var någon form av moln, men när vi kom närmare såg vi att det var helt kolsvart rök.

På måndagen hade två hus förstörts i branden och utöver vägar har även tillgången på elektricitet och vatten i området påverkats, skriver Reuters. Hundratals brandmän kämpar mot branden och har bland annat lyckats rädda en kyrka som eldsvådan närmade sig.

”Påverkar inte våra resenärer”

De stora researrangörerna Ving och Tui har resenärer i området, men hade på måndagen inga planer på att flyga hem dem i förtid.

– Jag känner till att det brinner, men det är inte i närheten av våra hotell som ligger på andra sidan berget. Däremot ser man röken. Så i nuläget är det inget som påverkar våra resenärer, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Tui har ett hotell i området.

– Jag tror att vi har 45 nordiska resenärer på plats och de befinner sig väldigt långt från branden, säger Linda Netterström på Tui.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kroatien