Tack alla läsare – 2,1 miljoner kronor till svältens offer

Foto: Magnus Wennman

avLinn Ogelid

NYHETER

I onsdags drog Aftonbladet TV och Fotografiska museet igång kampanjen ”What’s on the plate” till förmån för Rädda barnen och svältkatastrofens offer.

På en vecka har läsare och besökare skänkt drygt 2,1 miljoner kronor.

– Helt fantastiskt, det är väldigt, väldigt roligt, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda barnen.

I ”What’s on the plate” skildrar Aftonbladets Erik Wiman och Magnus Wennman svältkatastrofen i Östafrika med fokus på vad som finns på barnens tallrikar när maten tagit slut. Det kan vara en råtta, giftiga löv, getblod.

”What’s on the plate” publicerades för en vecka sedan. Då drog också insamlingen till förmån för Rädda barnen igång. Nu har Aftonbladets läsare och Fotografiskas besökare tillsammans skänkt hela 2 130 758 kronor till Rädda barnen och svältkatastrofens offer.

– Det har varit ett otroligt engagemang och många har fått upp ögonen för vad som pågår i Östafrika, säger Elisabeth Dahlin.

Miljoner människor drabbade

20 miljoner människor är drabbade av svältkatastrofen i Sydsudan och Somaliland. 1,4 miljoner barn riskerar att dö innan årsskiftet. De insamlade pengarna kommer att gå till vårdinsatser och rent vatten på plats.

– Hundratusentals barn lider av undernäring och katastrofen är långt ifrån över. Med de här pengarna kommer vi kunna ge vård och rädda liv. Det går verkligen att rädda liv – det finns näringsersättning, jordnötskräm och rent vatten att ge till akut undernärda barn, säger Elisabeth Dahlin.

Här kan du läsa reportaget. Utställningen på Fotografiska museet i Stockholm pågår till den 13 augusti.

Hjälpbehovet i Sydsudan och andra svältdrabbade länder är fortfarande enormt. För att skänka pengar till Rädda barnen swisha valfri summa till nummer 902 0033. Tack för din gåva!

ARTIKELN HANDLAR OM