G20

Trump om mötet med Putin: ”Fantastiskt”

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

I går möttes Donald Trump och Vladimir Putin i Hamburg.

Enligt USA:s president var det laddade mötet - en succé.

– Vi hade ett fantastiskt möte med Putin, säger Trump.

I går träffade USA:s president Donald Trump sin ryska motsvarighet Vladimir PutinG20-mötet i Hamburg. När Trump på lördagsmorgonen träffade Storbritanniens premiärminister Theresa May kommenterade han först fredagens laddade möte - som en succé.

– Rex (USA:s utrikesminister Rex Tillerson, reds anm) och jag hade ett fantastiskt möte med president Putin i går, säger Trump enligt amerikanska CBS Vita huset-korrespondent Steven Portnoy.

Trump ska ha inlett mötet på fredagseftermiddagen med att varna Putin för att lägga sig i amerikanska val, uppger USA:s utrikesminister Rex Tillerson som också var med vid mötet, skriver The Guardian.

”Pressade Putin”

FBI utreder just nu eventuell rysk inblandning i valet som i november i fjol gjorde Donald Trump till president. Utredningen har varit ett av Trumps största problem under hans tid i Vita huset och enligt Tillerson hade de två ledarna ”ett väldigt robust och långt utbyte i ämnet”.

– Presidenten pressade president Putin vid mer än ett tillfälle vad gäller den ryska inblandningen. President Putin förnekade ett sådant inblandande, precis som han gjort tidigare, säger Tillerson enligt The Guardian.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa att Trump accepterat Putins nekande. Lavrov och Tillerson, samt två tolkar, var de enda som befann sig i rummet tillsammans med de två presidenterna.

– Det var en väldigt klar positiv kemi mellan de två, säger Tillerson.

– Det var inget ältande av saker från svunna tider.

”Ett väldigt mäktigt avtal”

Inför mötet med Theresa May hyllade Trump ”det väldigt speciella bandet” han utvecklat med Storbritanniens premiärminister.

– Inget land kan möjligtvis vara närmre än våra länder, sa han enligt BBC.

Ett av huvudämnena i mötet är Storbritanniens handelsavtal efter det brittiska utträdet ur EU. Av den amerikanska presidenten att döma kommer Vita huset och Downing Street att fortsätta sitt nära samarbete.

– Vi har jobbat på ett handelsavtal som kommer att bli ett väldigt, väldigt stort avtal, ett väldigt mäktigt avtal, fantastiskt för båda länder och jag tror att vi kommer att få det gjort väldigt, väldigt snart, sa Trump.

Diskussionerna skedde trots att EU varnat Storbritannien för att förhandla några separata handelsavtal innan de lämnat unionen.

Den amerikanske presidenten, som även möter Kinas ledare Xi Jinping under G20-mötets sista dag, sa även att han skulle besöka London - trots risken för protester och de många bråken med den brittiska huvudstadens borgmästare Sadiq Khan.

Enligt Independent har 19 av de 20 deltagande nationerna i mötet gått med på ett klimatavtal - som förhindras av USA:s förhandlingsstab.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att diskussionerna varit ”svåra” medan Trump tackade henne för ett ”fantastiskt jobb” med mötet, uppger AFP.

Texten uppdateras.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

G20

Hamburg

Donald Trump

Vladimir Putin

Theresa May