”Hans mustasch var intakt”

NYHETER

Hår, naglar och två benbitar har plockats från konstnären Salvador Dalís balsamerade kvarlevor för att avgöra om han är pappa till en spansk spådam.

När graven öppnades var den forne surrealistens mest kända attribut intakt.

– Mustaschen är fortfarande där och kommer vara det i århundraden, säger balsameraren Narcís Bardalet, enligt The Guardian.

1 av 3 | Foto: Pressens Bild/TT Nyhetsbyrån
Salvador Dalí

Salvador Dalí avled 1989 vid 84 års ålder och begravdes i en krypta under museet Teatro Museo Dalí i Figueres i nordöstra Spanien. Nu har graven öppnats för att avgöra om den excentriske konstnären var pappa till Pilar Abel, en 61-årig kvinna som spår i tarot-kort.

Ansiktet täcktes av en silkesnäsduk

När kryptan öppnades på torsdagskvällen var Narcís Bardalet där, samma man som balsamerade konstnärens kropp för nästan 30 år sedan. Han berättade för katalanska radiokanalen RAC1 att han blev förtjust när det visade sig att Dalís smala och spretiga mustasch fortfarande var kvar, uppger The Guardian.

Ansiktet var täkt av en silkesnäsduk.

– När den togs bort var jag glad att se att hans mustasch var intakt... Jag var ganska rörd. Man kunde också se hans hår, säger Bardalan till radiokanalen.

Kroppen påminde däremot om en ”mumie, som av trä”.

Kämpat för dna-test i flera år

Enligt Pilar Abel hade hennes mamma ett förhållande med Dalí när hon jobbade som hembiträde hos konstnärens grannar. Detta ska ha skett samtidigt som Dalí var gift med Gala Dalí, som han aldrig fick några barn ihop med.

Pilar Abel har kämpat i flera år för att bevisa att Dalí var hennes biologiska pappa. För tio år sedan gjordes ett dna-test på hud- och hårrester från konstnärens dödsmask. Men något resultat kunde inte presenteras. Men i juni beslutade en spansk domare att ett dna-test på konstnärens kvarlevor skulle göras för att avgöra frågan – trots kraftiga protester från Dalís minnesfond.

Kan få stora summor pengar

Resultaten väntas inom ett par månader. När hår, naglar och benbitar har testats och jämförts ska de läggas tillbaka i kryptan. Om Pilar Abel visar sig vara Dalís dotter har hon enligt spansk lag rätt till en fjärdedel av arvet – en stor slant då Dalí är en av historiens högst värderade konstnärer.

ARTIKELN HANDLAR OM