Nya smällen mot Nordkorea: Får inte sälja skaldjur

NYHETER

Nu skärps FN:s sanktioner mot Nordkorea.

Diktaturen får inte längre exportera kol, järn, bly – eller skaldjur.

– En pikant detalj. Man hoppas att maten nu ska gå till befolkningen, säger Carl Skau, Sveriges biträdande representant i säkerhetsrådet.

1 av 2 | Foto: FOTO: KIM HAUGHTON/FN
Carl Skau, Sveriges biträdande representant, i FN:s säkerhetsråd på lördagen.

Säkerhetsrådet slår hårt mot Nordkoreas inflöde av utländsk valuta – pengar som används till att utveckla landets vapenarsenal.

Regimen får inte längre sälja järn, bly, kol eller skaldjur till andra länder.

Det sistnämnda är ett försök att lindra svälten i diktaturen.

– Där finns ett humanitärt element. I dagsläget säljer Nordkorea skaldjur till Kina, och använder pengarna till att utveckla vapen. Nu hoppas man att maten kan gå till befolkningen, säger Carl Skau, biträdande representant för Sverige i FN:s säkerhetsråd.

Den nya exportförbuden beräknas innebära en förlust på åtta miljarder svenska kronor om året – en tredjedel av landets inkomst från utlandet.

– Det är ett omfattande slag, säger Carl Skau.

– Vad vi är måna om är fortsatta diplomatiska relationer. Man förbättrar inget om man totalt isolerar Nordkorea. Vi vill se monetärt bistånd, att sanktionerna ska drabba vapenprogram men inte befolkningen.

”Heta känslor – livsfarligt”

Förhandlingarna inför lördagens omröstning pågick under hela veckan. På torsdagen höll USA:s utrikesminister Rex Tillerson ett tal om USA:s avsikter.

– Han sa att USA inte vill byta regimen och att man inte har planer på att gå in militärt i Nordkorea, säger Carl Skau.

Den nya regeringen i Sydkorea har öppnat för att föra en dialog med grannlandet. Ett av de svenska målen är att den direkta kommunikationslinjen mellan länderna ska återupprättas.

– Det är heta känslor inblandade och det är livsfarligt. Nordkorea drog in direktlinjen för ett par år sedan. När det inte finns någon kommunikation finns det stort utrymme för missuppfattningar, säger Carl Skau.

Den svenska ambassaden i Pyonyang gör att Sverige har fått en ledande roll i Nordkoreafrågan.

– Vi är ett litet land och det här är storpolitik mellan USA och Kina. Men med kreativt diplomatiskt fotarbete kan Sverige göra skillnad, säger Carl Skau, Sveriges biträdande representant i FN:s säkerhetsråd.

ARTIKELN HANDLAR OM