Tjänade tusentals kronor på Blocket – med kapad identitet

1 av 2
NYHETER

I torsdags stod plötsligt två män på Pamela och Magnus Hedlunds gård.

De hade köpt en grävmaskin via en annons på Blocket.

Men allt var en bluff.

Foto: Privat
Pamela Hedlund

Det var under torsdagen som Pamela och hennes man Magnus såg att det stod en främmande man på deras gård. Han såg ut att leta efter någonting.

– Vi gick ner mot bilen för att se vad det var han ville. Vi frågade vad han letade efter och de visade sig att han letade efter vår gård, den som han stod på.

Mannen berättade att han hade köpt en grävmaskin av en Magnus Hedlund på Blocket och betalat i förskott. Men någon sådan hade aldrig funnits hemma hos familjen Hedlund.

– Det visade sig att någon hade använt sig av Magnus identitet för att sälja saker på Blocket.

Mannen i fråga blev förstås fundersam. Några minuter tidigare hade han haft ett telefonsamtal, med vad han trodde, var Magnus Hedlund, och betalat honom 21 000 kronor. Tyvärr gick hela summan direkt till bedragaren.

– Efter ett tag förstod han att det inte var vi som hade lurat honom och följde med honom till polisen och gjorde en anmälan. Väl där så ringde vår kompis och sa att det stod ännu en man på gården. Han hade också köpt en grävmaskin.

Pamela och Magnus bad även honom att ta sig till polisstationen för att göra en anmälan.

– Men tyvärr är det svåra brott att klara upp. Vi var även till banken för att försöka se till vilket konto pengarna hade satts in, men det kunde inte banken meddela oss. Bara till polisen.

”Såg trovärdigt ut”

Båda köparna hade kollat upp personnummer och Facebook och tyckte att allt såg trovärdigt ut. Därför betalade både in pengarna i förskott och bedragaren kammade på så vis hem 42 000 kronor på några minuter.

– 21 000 kronor är mycket pengar för människor. Men tänker man på bedragaren som håller på så här så lär den dra in stora belopp, säger hon och fortsätter:

– Vi vet egentligen inte om det är flera som har köpt saker av den här personen som utger sig för att vara Magnus. Men visst är det obehagligt att man kan kapa en identitet på det här sättet och både sälja och köpa saker, men det är nästan omöjligt att klara upp sådana brott för polisen.

Polisen gör kontosökning

Pamela tror att många som går på bedrägerier känner en skam för att de har betalat pengar i förskott.

– Men den enda som ska skuldbeläggas här är bedragaren. De här männen var båda i samma ålder och uppvuxna i en tid där man faktiskt hade förtroende för andra människor och en helt annan moral än vad vi har idag. Och det är det som är så hemskt, att vi inte ska kunna lita på andra människor.

Lennart Matzols, förundersökningsledare på polisen i Dalarna, bekräftar att en anmälan har kommit in men har svårt att säga huruvida brottet går att lösa.

– När pengarna sätts in på ett konto eller förs över med Swish så gör vi en kontosökning för att spåra vem som står på kontot. Om personen i fråga är tillhörande i exempelvis Stockholm så skickas ärendet vidare dit. I nuläget är det svårt att säga något om det, vi har precis skickat iväg det för en kontosökning.

Bästa knepen för att skydda dig mot identitetsintrång 00:52
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Blocket

Swish