Trump: ”Inget kaos i Vita huset”

Trump med sin nye stabschef John Kelly
Trump med sin nye stabschef John Kelly

Sparkade medarbetare, ryssutredningar – och försämrade relationer med Ryssland.

De senaste veckorna har varit kaosartade för president Trump och medierna har fyllts av rapporter om frustrerade anställda som väntar på att turbulensen ska ta slut.

Men nu slår presidenten tillbaka.

Den senaste tiden har inneburit en lång rad bakslag för presidenten.

  • Hans försök att ersätta sjukvårdsreformen Obamacare har gått i stöpet
  • Medierna fylls fortfarande av artiklar om eventuella rysskopplingar
  • Han har flera gånger publikt skällt ut sin egen justitieminister
  • Hans nya kommunikationschef skapade rubriker genom att svära och skrika könsord till en New Yorker-reporter.

Intrycket av en administration som präglas av oklarhet förstärktes förra veckan när Trump plötsligt på Twitter gav beskedet att transpersoner inte skulle få tjänstgöra i militären. Ett besked som mötte massiv kritik från både demokrater och republikaner och som förvånade hans egna medarbetare som inte informerats.

Nu försöker Trump ta tillbaka initiativet.

Förra veckan gav han sin stabschef Reince Priebus sparken – och i dag svor han in ersättaren John Kelly i en ceremoni i Vita huset.

– Han kommer att göra ett fantastiskt jobb, sa Trump.

Samtidigt gick han ut på Twitter och bemötte sina kritiker:

”Högsta börsen NÅGONSIN, bästa ekonomiska siffrorna på flera år, arbetslösheten är lägre än på 17 år, lönerna ökar, gränsen är säker. Inget kaos i Vita huset!” skriver han.

Highest Stock Market EVER, best economic numbers in years, unemployment lowest in 17 years, wages raising, border secure, S.C.: No WH chaos!

Enligt Washington Post hoppas Trump att Kelly, som tidigare varit general, ska införa en militärisk disciplin på en arbetsplats som skakats av interna strider och frustration.

Donald Trumps tidigare kampanjchef Cory Lewandowski säger i en intervju med NBC att han hoppas att han hoppas att Kelly ”återupprättar ordningen” bland de anställda.

– Men samtidigt måste du låta Trump vara Trump. Det är vad som gjort honom framgångsrik de senaste 30 åren. Det är vad det amerikanska folket röstat på, säger Lewandowski.

Samtidigt som presidenten tampas med negativ publicitet, som säkerligen tvingar honom att prata om andra saker än det han vill, tonar en potentiellt farlig konflikt upp med Nordkorea och en eskalerande konflikt med Ryssland.

– Jag hoppas att general Kelly kan vara effektiv och påbörja seriösa förhandlingar med Nordkorea och stoppa det här programmet, säger den demokratiske senatorn Dianne Feinstein till CBS.

Publisert:

LÄS VIDARE