Trump rasar efter Nordkoreas robottest: ”Kina gör ingenting”

NYHETER

USA svarade på Nordkoreas robottest med två bombplan.

Nu rasar Donald Trump på Kina – som han tycker borde ingripa.

”De gör ingenting, bara pratar”, twittrar USA:s president.

1 av 2 | Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.

I fredags testade Nordkorea en robotmissil – för andra gången på mindre än en månad. Roboten skulle kunna nå flera amerikanska städer, enligt amerikanska myndigheter och ett uttalande från Pyongyangs nyhetsbyrå Korean Central News Agency (KCNA). I uttalandet uppgav Nordkorea att Washington borde se testet som en ”grov varning”, skriver CNN.

– Hela USA:s fastland är nu inom Nordkoreas räckhåll, citerade KCNA landets ledare Kim Jong-un, enligt CNN.

”Väldigt besviken”

USA fördömde attackerna och amerikanska flygvapnet svarade med två bombplan som under lördagen utförde attackövningar över Sydkorea. Men Donald Trump tycker även att Kina borde markera tydligare mot Kim Jong-un – och rasar mot den asiatiska stormakten.

”Jag är väldigt besviken på Kina. Våra löjliga tidigare ledare har tillåtit dem att göra hundratals miljarder dollar om året i handel, men ändå gör de INGENTING för oss med Nordkorea, bara pratar”, twittrar Trump.

”Vi kommer inte längre låta detta fortsätta. Kina skulle lätt kunna lösa detta problem!”

I fredags fördömde USA:s utrikesminister Rex Tillerson Nordkoreas robottester – och uppmanade alla länder att ta hårdare ställning mot Kim Jong-un.

”Som vi och andra har gjort klart kommer vi aldrig att acceptera ett kärnvapentvaktat Nordkorea eller överge vårt engagemang för våra allierade och partners i regionen”, skrev Tillerson i ett uttalande.

Utrikesministern riktade också skarp kritik mot Nordkoreas grannländer Ryssland och Kina.

”Som de främsta ekonomiska drivkrafterna för Nordkoreas kärnvapen- och ballistiska missilutvecklingsprogram har Kina och Ryssland unikt och särskilt ansvar för detta växande hot mot regional och global stabilitet,” skrev Tillerson.

Kina fördömer testerna

Tidigare i år har Kina vädjat till Nordkorea att slopa sina kärnvapen- och robotprogram mot att USA och Sydkorea slutar med de militära övningar som Nordkorea anser vara ett hot mot landets säkerhet. Kina uppger att de skurit ner kolimporten från Nordkorea men de två ländernas handel har ökat med 10% sedan i fjol, skriver CNN.

I ett uttalande fördömer den kinesiska regeringen Nordkoreas tester – och uppmanar Pyongyang att ”sluta agera på ett sätt som kan utöka spänningar”.

– Kina är emot Nordkoreas avfyrningsaktiviteter som överträder FN:s säkerhetsråds beslut och emot den internationella gemenskapens vilja, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang, enligt CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

Sydkorea

Pyongyang