Regeringen vill öka återvandringen – höjer bidragen rejält
Publicerad 2024-09-12
Tidöpartierna vill att återvandringen från Sverige ökar.
Därför höjs återvandringsbidraget till 350 000 kronor 2026.
– Antalet personer som frivilligt återvandrar har en potential att öka, säger SD-toppen Ludvig Aspling.
År 2026 satsar regeringen 1,4 miljarder kronor på att höja bidraget för återvandring.
Det har Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kommit överens om.
– Vi tror att det finns personer som lever i Sverige som uppfattar att livet kanske inte blev som man ville och då tror vi att med den här höjningen, som har fungerat bra i Danmark, så kan fler välja att återvandra, säger migrationsminister Johan Forssell (M) på en presskonferens med Tidöpartierna.
”Sluta tynga välfärden med massor med människor”
I dag kan en vuxen som återvandrar som mest få 10 000 kronor. Regeringen och Sverigedemokraterna har nu beslutat att det ska höjas rejält till 350 000 kronor per person.
– Antalet personer som frivilligt återvandrar har en potential att öka om ersättningsnivåerna höjs och om kunskapen om möjligheten att få bidraget ökar så kan fler tänkas vara intresserade av att nappa på bidraget, säger Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling.
Det finns ju personer i Sverige som nog hade uppskattat 350 000 kronor, men som inte kan få bidraget, varför prioriterar ni återvandring?
– Det är viktigt att komma ihåg att det här är en offentlig utgift och den offentliga besparingen är så pass mycket större. Vi har ett behov i Sverige att sluta tynga välfärden med massor med människor som inte klarar sin egen försörjning men som lever i Sverige i år efter år.
Ministern intygar: Finns inget volymmål
Om beloppet på 1,4 miljarder kronor skulle utnyttjas till fullo, där samtliga som ansöker får 350 000 kronor, så täcker det kostnader för 4 000 personer.
Men det är inte det volymmål som Tidöpartierna just nu har, enligt Johan Forssell.
– Vi har inte satt upp något mål för det. Det här är en höjning av ett bidrag som har funnits i Sverige i 40 år. Det var i fjol en person som använde sig av det. Då har man inte nått dit man vill, naturligtvis.
Ludvig Aspling ser dock framför sig att ett volymmål snart kan komma.
– Jag ska inte säga att det är omöjligt att vi kommer att sätta upp en målsättning om ett år eller två, när programmet har varit aktivt, säger sverigedemokraten.
Utredningen: kan öka utvandringen med 700 människor
Regeringens utredare Joakim Ruist har kommit fram till att en stor höjning av bidraget kan skada integrationen eftersom det skickar en signal till invandrare om att de inte är välkomna i Sverige.
Utredarens ”bästa bedömning” var att ytterligare runt 700 invandrare årligen skulle lämna Sverige om utvandringsbidraget höjdes till 350 000 kronor.
På en fråga om utredningens slutsatser svarar migrationsminister Johan Forssell att ingen på förhand kan veta hur många som kommer att använda sig av bidraget.
Han tillstår att det kan finnas risker med höjningen.
– Men det är också stora risker i att inte göra något alls, säger Forssell vidare.
Utredaren föreslog att bidraget kan lämnas till den som har uppehållstillstånd och som ger upp det, eller den som har flera medborgarskap och då ger upp sitt svenska.
Om det är den vägen som regeringen nu går, är oklart. Tidöpartierna var förtegna om detaljer kring förslaget, som alltså ska börja träda i full kraft 2026.
Dessförinnan ska en samordnare på regeringen se över hur återvandringen kan öka, genom bidrag och större informationsinsatser.
Liberalerna: ”Förhållandevis liten del”
Liberalernas utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm säger att återvandringen är en del i den omläggning som Tidöpartierna nu gör av migrationspolitiken i Sverige.
– Det här är en förhållandevis liten del av detta men vi justerar upp beloppen nu som man kan få, sedan får vi se om det är så att det finns ett väldigt stort intresse av detta, då kan vi justera det framöver. Om intresset inte är så stort behöver vi inte lägga de här medlen på det, säger han vidare.
Välfärdsbrottsligheten har en förmåga att ta sig dit där pengarna finns. Om staten erbjuder 350 000 kronor, kan det locka personer med onda avsikter.
Johan Forssell säger att han är trygg med att regeringen kommer att göra de reformer som krävs för att minimera fusk.
– Det är därför som vi inte i dag skjuter iväg en massa detaljer. Vi är måna om att jobba igenom det här på ett noggrant och genomarbetat sätt.