Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

Kraven på nya utrikesministern: ”En ganska komplett politiker”

Publicerad 2024-09-10

I dag presenterar statsminister Ulf Kristersson (M) vem som blir ny utrikesminister.

I riksdagen finns en diger kravlista på den nya ministern. Bland annat i Gaza-frågan.

– Det behöver vara en ganska komplett politiker, säger M-toppen Edward Riedl.

På tisdagen öppnar riksdagen det nya politikåret.

En absolut höjdpunkt sker efter klockan 14, då statsminister Ulf Kristersson läser upp sin regeringsförklaring och sedan avslöjar vem som ska bli utrikesminister efter att Tobias Billström (M) abrupt hoppat av.

Namn som florerat är nuvarande migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

I riksdagen finns höga förväntningar på den nya ministern, vem det än blir.

SD-toppen: ”Det är A och O för mig”

Samarbetspartiet Sverigedemokraternas toppolitiker Mattias Karlsson säger att den nya utrikesministern bör ha omsorg för Sverige och svenska intressen.

– Det är A och O för mig. Sedan såklart diplomatisk läggning krävs för att hantera de komplexa utrikespolitiska frågorna. Ett gott humör skadar nog inte heller, säger han.

Finns det någon ny linje som du vill att den nya utrikesministern för jämfört med den förra?

– I sådana fall tar jag upp det inom samarbetet.

Mattias Karlsson

S-veteranen: Tydligare ställning mot folkmordet i Gaza

S-veteranen Tomas Eneroth deltar på sitt 31 öppnande av riksmötet. Han säger att den nya utrikesministern bör vara pragmatisk och inlyssnande.

– Sverige måste hålla ihop i de här tiderna. Vi kan inte ha någon som är polemisk eller som springer Sverigedemokraternas ärenden, säger han.

Partikollegan Annika Strandhäll säger att det viktigaste är att utrikesministern lyckas sitta kvar under hela den resterande mandatperioden.

– Det är remarkabelt, för att uttrycka sig milt, att vi har en utrikesminister som avgår under en pågående säkerhetskris, säger Strandhäll vidare.

Annika Strandhäll önskar att regeringen återinför den feministiska utrikespolitik som den rödgröna regeringen fört under tidigare mandatperioder.

– Men det kommer ju inte ske med den här regeringen.

Annika Strandhäll (S)

Tomas Eneroth önskar att regeringen blir tydligare i sina markeringar mot Israels krigsföring i Gaza.

– Jag skulle väldigt gärna se tydligare ställningstaganden när det gäller att stoppa det folkmord som pågår i Palestina. Det är orimligt att Sverige har haft en så passiv hållning i den konflikten, som hela världen nu engagerar sig i, säger Eneroth.

Även Vänsterpartiets riksdagsledamot Hanna Gunnarsson vill att regeringen tänker om i Gaza-frågan.

– Vi kräver eldupphör och att Sverige borde vara en mycket, mycket tydlig röst för en stabil och rättvis fredsprocess i mellanöstern. Det är jättesvårt men det måste verkligen göras.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato efterlyser en ny minister som kan tala och förhandla över blockgränserna.

– Diplomatisk, någon som kan prata och förhandla brett mellan alla partier och någon som på riktigt kan representera hela Sverige och hela riksdagen, säger han.

Moderaten: ”En ganska komplett politiker”

Moderaternas ordförande i finansutskottet, Edward Riedl, kommer med största sannolikhet att få se en partikollega utses till utrikesminister.

– Det behöver vara en ganska komplett politiker med både förmåga att kunna bygga sociala relationer med andra länder men också med en bra kunskapsbas med sig, säger han om de egenskaper han önskar att den nya utrikesministern besitter.

M-toppen Edward Riedl