Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Hungriga afghaner klunkar energidryck: "Beroende"

Publicerad 2024-09-14

En afghansk gatuförsäljare säljer energidryck i utkanten av Kabul.

Befolkningen i Afghanistan lider av fattigdom och brist på mat.

Men lokalt producerade energidrycker med namn som Commando, Attack och Predator har fått starkt fäste.

– Om man inte dricker är man trött, man har huvudvärk, man är utmattad, säger 40-årige Gulzar, som dricker fyra burkar om dagen.

Vid en väg i utkanten av Kabul staplar försäljare färgstarka energidrycker på hög medan trafiken dundrar förbi.

– Det tar bort folks trötthet. Det är deras glädje i livet, säger säljaren Ahmad Gulab.

Alkohol är förbjudet, men reklam för koffein- och sockerpumpade energidrycker syns på stora skyltar längs vägarna – till och med i större utsträckning än talibanernas egen propaganda.

Talibanrörelsen, som tog tillbaka makten i Afghanistan 2021, har rensat bort de flesta tecknen på influenser från väst. Men energidryckerna, som fick spridning med amerikanska soldater i landet, finns kvar och intas av afghaner i alla åldrar, även småbarn.

– Energidrycker har blivit en vana och ett beroende för folk, säger Milad Ghaznavi, som AFP:s reporter träffar i en livsmedelsbutik i Herat, där 40 olika varianter säljs.

”Dricker energi”

40-årige Gulzar dricker under sin 14 timmar långa arbetsdag fyra burkar energidryck av märket Hit.

– Vi jobbar här, vi svettas, när vi är trötta dricker vi energi, säger han.

Överdrivet koffeinintag kan leda till högt blodtryck, hjärtklappning, ångest och sömnlöshet enligt USA:s läkemedelsverk FDA, men Gulzar anser inte att han har något val.

– Afghanistan är mer än fattigt. Om vi hade möjlighet skulle vi inte använda det här, säger han.

Komplement

Många afghaner ser dryckerna som ett komplement till en otillräcklig kost, vilket är vad närmare 90 procent av invånarna livnär sig på enligt FN:s livmedelsprogram (WFP). En stor del av befolkningen hoppar över måltider och minskar sina matportioner.

Hos Pamir Cola i staden Herat tillverkas över en miljon burkar energidryck varje dag, enligt företagets egna uppgifter. Hela branschen beräknas producera tillräckligt för att landets 40 miljoner invånare ska kunna dricka två burkar varje dag. Siffrorna är dock svåra att verifiera på grund av brist på tillförlitlig statistik.

45-årige Zahir Shah Bahaduri driver Pamir Cola med sina bröder. Han säger att affärerna går bra och antagligen kommer att gå ännu bättre framåt. Han hävdar att energidrycker är bra för landets invånare.

– För människorna i Afghanistan som utför hårda arbeten och inte har bra mat är det bästa sättet för dem att dricka energidrycker.