Donald Trump om inreseförbudet: ”Fungerar väldigt bra”

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Omhändertagna resenärer, protester på flygplatser och splittrade familjer.

Kaos har brutit ut efter att Donald Trump undertecknade en order om inreseförbud till USA – som påverkar miljoner människor.

Men presidenten är nöjd.

– Vi är helt förberedda. Det fungerar väldigt bra, sa Trump när han för första gången kommenterade beslutet.

Foto: AP
Donald Trump i ovala rummet.

Över tio personer har stoppats på storflygplatsen JFK i New York. Ett stort antal flyktingar som har gått igenom en mycket grundlig granskningsprocess har fått veta att de inte kommer att släppas in USA. Hundratals protesterar på flera flygplatser i landet.

Donald Trumps verkställande order om att sluta utfärda visum till medborgare från sju muslimskt dominerade länder har väckt enorma reaktioner från hela världen.

Trump menar dock att allt går enligt planerna.

– Vi är helt förberedda. Det fungerar väldigt bra, ni ser det på flygplatserna och överallt, säger han på lördagseftermiddagen, lokal tid.

– Där inget muslimförbud, men vi ska ha tuff granskning och det borde vi ha infört för länge sedan.

Skrev under tre beslut

Donald Trumps kommentarer kom efter att han undertecknat tre nya beslut i Ovala rummet. De handlar om lobbyförbud, omorganisation av två nationella råd och en plan för att besegra terrorsekten IS.

– Vi kommer att vara väldigt framgångsrika. Det här är stora saker, säger Donald Trump.

Har 30 dagar på sig

IS-dokumentet innehåller en instruktion om att militära ledare inom 30 dagar ska ta fram en strategi för att hur USA och dess allierade ska vinna kampen mot IS i Syrien.

Enligt Washington Post väntas inga större omläggningar i den amerikanska insatsen. Både Trump och hans försvarsminister James ”Mad dog” Mattis är dock fast beslutna om att besegra IS så snart som möjligt.

På lördagen diskuterade presidenten samarbete mot terrorsekten med Rysslands president Vladimir Putin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM