Kräver krismöte efter nya vapenprovet

NYHETER

Nordkoreas senaste robottest fördöms av omvärlden. Enligt dem själva var det ett framgångsrikt test – av en helt ny typ av robot.

Diktatorn Kim Jong-Un uppges ha ”uttryckt stor tillfredställelse” över ett nytt vapen ”som förstärker landets enorma makt”.

Nu kräver Sydkorea, USA och Japan att FN:s säkerhetsråd samlas och diskuterar testet.

1 av 3 | Foto: REUTERS X90173

Den sydkoreanska militären registrerade uppskjutningen från Nordkorea och följde roboten i 50 mil innan den störtade i Japanska havet. De senaste månaderna har Nordkorea hävdat att de är nära att utveckla teknologi som skulle kunna bära kärnvapen till det amerikanska fastlandet.

”En medelstor ballistisk långdistansmissil, Pukguksong-2, testsköts framgångsrikt på söndagen”, meddelar Nordkoreas statligt styrda nyhetsbyrån KCNA, som i övrigt bara beskriver det som en ny typ av koreanskt strategiskt vapensystem.

KCNA hävdar också att diktatorn Kim Jong-Un var personligen inblandad i förberedelserna inför testet. Han uppges ha varit mycket nöjd med ”innehavet av ännu ett kraftigt verktyg för kärnvapenattacker som förstärker landets enorma makt”.

Propagandaorganet fortsätter:

”Tack vare utvecklingen av det nya strategiska vapensystemet kommer vår Folkets armé kunna utföra sin strategiska tjänst med exakthet och kvickhet i alla utrymmen: under vatten eller på land”.

Vill samla säkerhetsrådet

Omvärlden är på sin vakt och Sydkorea, USA och Japan vill nu att FN:s säkerhetsråd samlas och diskuterar testet.

På lördagskvällen blixtkallade USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe till presskonferens om uppskjutningen.

– Fullständigt oacceptabelt, sa Abe.

Och Trump poängterade att USA står bakom sin nära allierade Japan ”till 100 procent”.

Det sydkoreanska försvarsdepartementet kallar robottestet en väpnad provokation för att testa USA:s nye president och hans styre. Testet var det första sedan han tillträdde. Nyligen lovade Trumps nye försvarsminister James Mattis att kärnkraftsaktivitet från Nordkoreas sida kommer att få ett ”överväldigande” svar.

Struntar i sanktionerna

Nordkorea är sedan tidigare förbjudna av FN att använda ballistisk robotteknologi. Men trots detta – och trots att omvärlden har belagt dem med sanktioner i sex omgångar – har de fortsatt med sina tester.

– Det som kan vara det tydligaste sättet att visa att man menar allvar är att fortsätta med planerna på ett missilförsvarssystem i Sydkorea, vilket USA:s nye försvarsminister James Mattis alldeles nyligen sagt att man också ska, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM