Ygeman om Malmö: Unga kan dömas till husarrest

Flera mord och skjutningar har inträffat i Malmö-området senaste tiden.

Under måndagen besökte inrikesminister Anders Ygeman (S) staden för att diskutera den senaste tidens våldsvåg.

Han menar att även medborgarna har ett ansvar att inte göda brottsligheten och att det kan bli aktuellt med husarrest för unga.

– Tillsammans kommer vi kunna slå stenhårt mot den grova och organiserade brottsligheten, sa Anders Ygeman på en presskonferens. 

Den senaste tiden har flera mord och skjutningar inträffat i Malmö-området.

Senast i söndagskväll sköts en man i 20-årsåldern ihjäl utanför en thairestaurang vid Möllevångstorget i Malmö.

Den 3 januari sköts en 22-årig man ihjäl i stadsdelen Fosie, och drygt en vecka senare sköts 16-årige Ahmed ihjäl vid en busshållplats i Rosengård.

Natten till onsdag sköts en vaktmästare när han var ute och saltade gångbanor i ett bostadsområde nära Pildammsparken.

Träffa politiker och polis

Under måndagen besökte inrikesminister Anders Ygeman (S) Malmö för att diskutera den senaste tidens våldsvåg med politiker, polis och medborgare.

– Jag och regeringen tar utvecklingen i Malmö på största allvar  Det som skett är en händelseutveckling med organiserad brottslighet och gäng som fått växa sig för starka, sa inrikesministern på en presskonferens.

Han förklarade även att det man nu måste samla hela samhällets resurser för att kunna slå mot gängen och den organiserade brottsligheten.

– Vi måste samla alla samhällets resurser, som polis, skattemyndighet, kronofogden och kommunerna för att göra det svårt att vara kriminell och vistats i kriminella miljöer.

”Alla bör tänka till”

Han uppmanar även medborgarna att tänka till i sin vardag

– Alla har ett eget ansvar att inte göda den organiserade brottsligheten. Som att inte handla spriten på närlivs, åka svarttaxi, klippa sig en för en 50-lapp eller dra en lina kokain till helgen. Då är du en del av den organiserade brottslighetens näringskedja, vilket gör det svårt att ondgöra sig över hur våld och kriminalitet breder ut sig.

– Tillsammans kommer vi kunna slå stenhårt mot den grova och organiserade brottsligheten. Staten och det goda samhället kommer alltid att vara starkare än gängen.

”Göra det svårt att vara kriminell”

Anders Ygeman säger att 2 miljarder kronor kommer att gå till polisen de närmsta åren och att man vidtagit ett 30-tal ”skarpa lagförslag” som redan trätt i kraft men att det krävs ytterligare tuffa åtgärder för att minska våldet.

Bland annat utreds ett förslag om att ge polisen möjlighet till hemlig dataavläsning, vilket skulle göra det möjligt att ta del av krypterad information. Man tittar även på utökad användning av kameraövervakning samt förslag om så kallade ”smartare påföljder”, till exempel att unga ska kunna dömas till husarrest med elektronisk fotboja.

– Då kan de fortsätta att bo hemma och gå i skolan men inte vara ute och ränna på kvällar och helger, säger Anders Ygeman.

Vad vill du säga till dem som bor i Malmö och inte känner sig trygga?

– Jag förstår deras oro och därför skjuter vi nu till ytterligare resurser till polisen, skärper lagstiftningen och ska få plats snabbare lagföring.

Hur ser du på att samma vapen figurerat vid ett flertal skjutningar?

– Det är naturligtvis ett fattigdomsbevis i sig att man inte lyckats gripa den personen som är ansvarig för de våldsdåden och därmed kunnat säkra det här vapnet.

Hur lång tid tar det innan man ser en effekt av ert arbete?

– Jag tror att man kommer se en effekt i form av åtal och fällande domar inom den närmsta tiden.

Publisert:

LÄS VIDARE