Döende man fick vänta på akuten – i 9 timmar

Foto: TT
Mannen avled senare under kvällen.
NYHETER

Gävle sjukhus får kritik efter att en döende man tvingats vänta i nio timmar på akuten – utan smärtlindring, rapporterar SVT Gävleborg.

Mannen hade hämtats till sjukhuset i Gävle med ambulans. Då hade hans tillstånd försämrats kraftigt – och anhöriga hade tydliga besked om att mannen skulle direkt till onkologen. Han var sedan tidigare inskriven för palliativ vård, alltså vård i livets slutskede.

Men onkologkliniken nekade att ta emot mannen. Det innebar att han inledningsvis, trots att han var döende, fick vänta i flera timmar i korridoren. Hans anhöriga tvingades åka till mannens bostad och hämta smärtstillande medicin, eftersom ingen erbjöds av personalen på akuten.

Avled timmen senare

Efter nio timmars väntan fördes mannen till cancervården. Bara någon timme senare avled han. Ansvariga vid Gävle sjukhus medger att patienten inte fick rätt vård. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu sjukhuset.

Någon orsak till varför patienten till en början avvisades från onokologen står enligt SVT inte att finna i vårdgivarens yttrande. Däremot konstateras bland annat följande:

”När en svårt sjuk patient kommer till sjukhus är det svårt att veta vad som orsakar vad när det gäller patientskada, men det kan klart sägas att patienten inte blev bättre av att komma in till Akuten istället för som rutin direkt till avdelning 17.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle