Hälsa

Krämen brände sönder Elins hud: ”I dag kan jag knappt gå”

Av: 

Christina Smedbakken

Hårborttagningskrämen brände sönder Elins hud
Hårborttagningskrämen brände sönder Elins hud

NYHETER

När Elin använde Veets kräm för att ta bort hår på benen fick hon en obehaglig överraskning. Håret försvann, men strax började det brännas på huden när utslag och sår slog upp på ben och mage.

– Det gör fruktansvärt ont, säger Elin.

Det var under tisdagskvällen som Elin Olsson, 21, från Öland använde hårborttagningskrämen från märket Veet. Hon hade använt samma produkt förr och följde instruktionerna. Krämen stryks på och när den torkas bort efter tre minuter ska håret följa med.

– Det började svida lite, men det har det gjort förut också. Jag tänkte att det nog skulle kännas så när medlet verkar, säger Elin.

Men när hon torkade bort krämen märkte hon att huden på insidan av låren och nederdelen av magen hade blivit röd och fläckig. Snart började huden bränna och stora utslag började framträda där hon haft krämen. Några timmar senare hade utslagen utvecklats till sår.

– Det gjorde och gör fruktansvärt ont och i dag kan jag knappt gå, säger Elin dagen efter händelsen.

Inte ensam

När Elin upptäckte vad som hade hänt gick hon in på företagets Facebooksida för att se om det fanns inlägg från någon annan som hade drabbats. Det fanns det.

– Jag är inte ensam, det var fler som hade varit med om samma sak. En tjej som skrivit där hade bränt sig på händerna och behövt åka in på sjukhus, säger Elin.

Hon hörde av sig till Veet via Facebooksidan och berättade vad som hänt. Som svar blev hon erbjuden nya, likadana krämer som kompensation.

– Men det vill jag ju inte ha, det var ju inte bra. Som om man skulle vilja utsätta sig för de här skadorna en gång till, säger Elin.

Utslagen utvecklades till sår på några timmar.

Företaget erbjöd sig även att betala för ett läkarbesök. På en lapp som följer med produkten uppmanas kunden att testa krämen på ett litet område först för att vara säker på att inte drabbas av allergiska reaktioner.

– Men jag har inga allergier och eftersom jag använt krämen förut tänkte jag att det inte behövdes igen, säger Elin.

Vill undersöka fallet

Det brittiska företaget som äger Veet heter Reckitt Benckiser. Ina Andreasen, som arbetar på deras danska PR-avdelning, vill gärna undersöka vidare vad som gick fel i Elins fall. Hon menar att Veets produkter följer strikta EU-regler om vilka ingredienser som får finnas i dem och i vilket mängd.

– Ingen produkt släpps om den inte uppfyller våra säkerhets- och kvalitetskrav, säger hon.

Varför krämen ändå lämnade utslag och sår på Elins hud kan hon inte svara på. Personligen har hon bara hört talas om ett liknande fall i Sverige tidigare, i slutet av förra året.

– Vi vill gärna gå till botten med det här, men vi kan inte göra något innan vi vet mer. Om det visar sig vara något problem med krämen kommer vi att vidta åtgärder och kompensera kunden, säger hon.

Hon vill uppmana kunder som råkar ut för något liknande att kontakta Veets svenska support så snabbt som möjligt, skicka tillbaka produkten till deras labb och själva besöka en läkare för att få skadorna bedömda. Hon säger att företaget står för alla kostnader.

– Vi är ledsna att det här hände och vill verkligen undersöka hennes fall ordentligt, säger Ina Andreasen.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa

Öland