Misstänks för bomb vid flyktingboende

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

En person har anhållits misstänkt för att ha försökt att utföra ett sprängattentat mot ett flyktingboende i Göteborg, skriver GT.

Anhållandet är en del i en Säpo-utredning om tre olika bombdåd.

Sedan tidigare sitter en nazistledare häktad i utredningen.

Den anhållne personen misstänks ha planerat att detonera en bomb vid ett boende för flyktingar på Lilleby Camping i Torslanda i Göteborg i förra veckan. Personen anhölls på onsdagsförmiddagen, skriver GT.

Säkerhetspolisen ser kopplingar mellan tre olika sprängdåd, genomförda eller påtänkta, i staden på senare tid. Utredningarna leds av Mats Ljungqvist, åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål.

Explosion vid vänsterlokal

Den 11 november förra året exploderade en sprängladdning i Linnéstaden utanför en lokal som hyrs av Syndikalistiskt forum. Det är en bokhandel som används som mötesplats för vänsterorganisationen. Fasaden och fönster skadades, men ingen människa var i närheten.

Ett par månader senare, den 5 januari i år, skadades en städare svårt då han skulle slänga sopor i en container utanför ett hotell i Järnbrott som används som flyktingboende.

Den 25 januari hittades så en sprängladdning utanför en annan flyktingförläggning i Göteborg.

Nazistledare häktad

Eftersom bombernas konstruktion påminner om varandra och det finns andra likheter utreder Säpo brotten inom ramen för samma ärende.

En ledande medlem inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen häktades för två veckor sedan misstänkt för attentatet mot Syndikalistiskt forum. Dessutom togs en annan man in för förhör i förra veckan i samma utredning. Han släpptes sedan.

Brotten rubriceras som försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM