Sökte pappaledigt – då fick han sparken

Foto: TT
Bara dagar efter att mannen ansökt om föräldraledighet blev han uppsagd.
NYHETER

En man som ansökte om föräldraledighet fick höra ”jag trodde att det var din fru som skulle föda barn” – och sades sedan upp på grund av arbetsbrist.

Nu tvingas arbetsgivaren betala skadestånd.

En man som arbetade i en inredningsbutik i Värmdö kommun sökte under våren 2015 föräldraledighet för ett år. Men bara dagar senare sades han istället upp – vilket arbetsgivaren motiverade med arbetsbrist.

Arbetsgivaren ska ha sagt till mannen: ”jag trodde det var din fru som skulle föda barn” i samband med att han ansökt om föräldraledighet. Fyra dagar efter att ansökningen lämnats in sades han upp – via mejl – av chefen.

Mannen valde att vända sig till diskrimineringsombudsmannen (DO). Därigenom lyftes ärendet till arbetsdomstolen (AD), som nu slår fast att det inte rörde sig om någon arbetsbrist. Den korta tiden mellan mannens ansökan och uppsägning anses tyda på att uppsägningsbeslutet hade ett tydligt samband med mannens önskemål om föräldraledighet.

”Män riskerar missgynnas”

Diskrimineringsombudsmannen hade yrkat på 80 000 kronor i skadestånd, men arbetsdomstolen sänker beloppet till 40 000 kronor, eftersom mannen återanställts sex veckor senare. Dessutom ska arbetsgivaren betala mannens advokatkostnader.

Det var efter att mannen anlitat advokat som han fick tillbaka sin anställning.

– Det här målet belyser att även män riskerar att missgynnas i samband med föräldraledighet, säger Johanna Nilsson, processförare på diskrimineringsombudsmannen.

ARTIKELN HANDLAR OM