Jan Björklund: ”Förbjud barnäktenskap ingångna utomlands”

NYHETER

Flickor under 18 år som gift sig utomlands räknas i dag som gifta även i Sverige.

Det vill Liberalerna ändra på, rapporterar Ekot.

– Det är många unga flickor som har kommit till Sverige och de är så unga som 14 år och har blivit tvingade att gifta sig. Så kan vi inte ha det i ett modernt samhälle, säger Jan Björklund (L).

Foto: PONTUS ORRE
Liberalernas partiledare Jan Björklund

Lagen om tvångs- och barnäktenskap skyddar i dag inte barn som har blivit bortgifta utomlands, innan de söker asyl i Sverige.

– Hösten 2015 rapporterade Migrationsverket om 130 fall där flickor så unga som 14 år hade ingått äktenskap utomlands. De äktenskapen ska inte räknas som äktenskap i Sverige, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Sverige erkänner inte äktenskap om en av parterna är under 15 år. Men enligt den svenska lagstiftningen utgår man från att alla giftermål som ingåtts utomlands är giltiga enligt lagen i äktenskapslandet.

Liberalerna föreslår i dag att riksdagens civilutskott ska ta fram ett lagförslag mot barnäktenskap, så att inget barn under 18 år ska kunna anses som gift i Sverige, även om äktenskapet har ingåtts utomlands.

Vill förekomma regeringens proposition

Detta innebär att man inte inväntar en proposition från regeringen där lagen för barnäktenskap skulle stärkas, vilket regeringen flaggat för tidigare.

Varför gör ni det här nu och inte tidigare?

– För ett år sedan lovade justitieminister Morgan Johansson att regeringen skulle se över lagen. Men ingenting har ju hänt och vårt tålamod har tagit slut, säger Jan Björklund .

– Varje månad kommer unga flickor från mestadels den muslimska världen. De har blivit bortgifta och vi kan inte acceptera det här i Sverige, säger Jan Björklund.

Att riksdagen på det här sättet kör över regeringen är ovanligt, rapporterar Ekot.

”Enkel lagförändring”

Jan Björklund uttrycker att det är en relativt enkel lagförändring.

– Det finns redan en lag i Sverige där det står vilka äktenskap som ska räknas som äktenskap i Sverige så vi ska göra en enkel justering. Det kommer få positiva konsekvenser, säger Jan Björklund.

Lagen skulle kunna införas vid årsskiftet, enligt Liberalerna.

Under eftermiddagen rapporterar Ekot att regeringen har samlat till samtal med alla partier förutom Sverigedemokraterna om barnäktenskap.

Aftonbladet har hört av sig till justitieminister Morgan Johansson för en kommentar.

LÄS OCKSÅ:

Nya asyl-Sverige: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna

ARTIKELN HANDLAR OM