Mejla

Lena Mellin

Gammal hederlig journalistik regerar

Först efter Kalla fakta ryckte Myndighetssverige ut

Tack vare media har det som förefaller vara en stor korruptionshärva på en statlig myndighet avslöjats - och fått konsekvenser.
Fram till dess lade varken ledningen eller polisen två strån i kors.

Minst två personer försökte vid ett flertal tillfällen upplysa generaldirektören vid Statens fastighetsverk om vad de uppfattade som både vidlyftigheter och olagligheter kopplade till Rosersbergs slott norr om Stockholm.

Där bor förre fastighetsdirektören vid Fastighetsverket Michael Sackleen i köksflygeln i 500 kvadratmeter stor bostad i strid med verkets regler. Bostaden renoverades för 770 000 kronor innan han flyttade in.

Enligt uppgiftslämnarna har Sackleen dessutom sett till att släktingar och deras barn, vänner och bekanta fått tillgång till bostäder på slottsområdet.
Flera byggföretag ska ha fått lukrativa kontrakt, ett av dem så lönande att Sackleens sommarstuga i Finland renoverades gratis.

Inget hände förrän TV4 började rota

Detta upplyste uppgiftslämnarna Fastighetsverkets generaldirektör Björn Anderson om redan 2015. Men ingenting hände förrän TV4:s Kalla fakta började rota i missförhållandena i slutet av förra året. I oktober gjorde Anderson en polisanmälan. Då hade Michael Sackleen slutat på verket sedan elva månader tillbaka.

I tisdags kväll kom Kalla Fakta med de häpnadsväckande avslöjanden av härvan, med betydligt fler bestickande uppgifter än som jag redogjort för här. Och då blev det äntligen fart på Myndighets-Sverige.

Redan dagen därpå anhölls generaldirektören och en fastighetsdirektör misstänkta för grov trolöshet mot huvudman. Husrannsakan genomfördes både på deras arbetsplats och i deras hem. Bland annat beslagtogs mobiler och datorer.

På kvällen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att generaldirektören hade kallats upp till ansvarig minister. På torsdagseftermiddagen sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att Björn Anderson var bortlyft och en vikarie redan var tillsatt.

Ytterligare två personer anhölls

25 minuter senare kom beskedet från Åklagarmyndigheten att ytterligare två personer anhållits. Förre fastighetschefen Michael Sackleen misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt tagande av muta, husrannsakan har gjorts även hemma hos honom. En anhörig är också anhållen, misstänkt för medhjälp till trolöshet mot huvudman.

Bra jobbat. Men notera följande. Verkets högsta chef gjorde ingen polisanmälan förrän TV4 började ställa frågor. Polisen kanske jobbade i det tysta sedan de fick anmälan i höstas. Men i själva verkligheten hände absolut ingenting förrän Kalla fakta sändes i tisdags kväll.

Gammal hederlig journalistik regerar

Det är när riktiga medier gör ett gediget, gott journalistiskt arbete som det händer något. Det händer inte när Avpixlat eller någon annan sajt med halv- eller helfejkade nyheter publicerar. Gammal hederlig journalistik regerar.

Statens fastighetsverk har 400 anställda. Det förvaltar 3 000 byggnader i Sverige, bland annat flera slott, statliga fastigheter i ett 60-tal länder och 6,4 miljoner hektar mark vilket motsvarar en sjundedel av landets yta.

Att det som Kalla fakta avslöjat har fått fortgå utan att ledningen reagerat kraftfullare än med en polisanmälan är en skam för det vanligen så ordentliga Myndighets-Sverige.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publisert:

LÄS VIDARE