Åklagaren om 20-åringen som erkände att han bragt Albin om livet

NYHETER

Åklagaren Klas Lundgren pratar med Aftonbladet om dagens erkännande då det gamla mordfallet på 16-årige Albin verkar ha kommit till sitt slut.

– Det är skönt för de anhöriga att vi nu fått ett erkännande, det är bra för de anhöriga till den misstänkte, och även för den misstänkte själv, säger Klas Lundgren.

– Den misstänkte har lidit väldigt mycket efter den här händelsen. Nu känner han sig lättad efter att ha berättat om det, säger Klas Lundgren.

Varför blev ni intresserade av den misstänkte?
– Tidigt i utredningen kom det fram att han var nära vän med den avlidne, att de hade haft kontakt med varandra i nära anslutning till det att den avlidne försvann.

Hur ska brottet ha gått till?
– Den misstänkte säger att han har slagit offret i huvudet och tagit stryptag på offret som antingen blivit medvetslös eller dött av detta. Offret hittas sedan med näsan och munnen i en bäck. Den misstänkta har då alltså övergivit offret i den här belägenheten. Och lämnar man en person medvetslös i vatten så vet man ju att risken är väldigt stor att den kommer att dö.

Har lämnat en förklaring

Vad har du för tankar om motiv till brottet?
– Jag vill inte gå in på de detaljerna, men han har lämnat en förklaring till varför han angrep offret. Mer vill jag inte säga nu.

Det har gått nästan tre år sedan brottet. Hur mår den misstänkte idag?
– Han har lidit väldigt mycket efter brottet och mått väldigt dåligt, och han mår väldigt dåligt nu också. Men han är lite lättad över att ha berättat om det här.

Han har blivit förordnad en rättspsykiatrisk undersökning, hur har han mått de senaste åren?
– Det får vi anse som klart att han har mått dåligt de senaste åren och väldigt dåligt nu. Och mår man dåligt så genomgår man en rättpsykiatrisk undersökning.

Hur har hans dåliga mående tagit sig uttryck?
– Det vill jag inte gå in på.

”Det blir fängelse eller rättspsykiatrisk vård”

Den misstänkte var under 18 år när det hände, vad kan det bli för straff i det här läget?
– Om man begår ett allvarligt brott och är under 18 år, så kan man ju få sluten ungdomsvård. Men nu har det gått så pass lång tid sedan det hände så det är inte aktuellt. Det blir fängelse eller om undersökningen visar att han ska ha rättspsykiatrisk vård.

– Och har man begått ett brott när man är under en viss ålder så får man ju lägre straff än om man är 21 år, eller äldre. Är man under 18 år så får man en straffrabatt som är minst hälften.

När kommer förhandlingar att inledas nu?
– Normalt sett tar en rättspsykiatrisk undersökning fyra veckor, sedan tillkommer det att åtal ska väckas, och sedan ska domstolen kalla till förhandlingar, så ungefär en till två månader.

Hur går dina tankar till de anhöriga?
– Den som är död är ju död. Det är nog ändå bra för alla anhöriga för att kunna gå vidare. Både för offrets anhöriga, och även för den misstänktes anhöriga men även för den misstänkte.

ARTIKELN HANDLAR OM