Här ockuperar de BB – i protest mot nedläggningen

Förlossningsavdelningen i Sollefteå ska läggas ned – och de boende ska framöver behöva åka minst tio mil mil för att komma till BB.

Nu ockuperas avdelningen i protest mot beslutet.

På onsdag kommer förlossningsavdelningen på Sollefteå sjukhus att stängas ned och istället kommer de som bor i trakten få åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda – en resa på tio mil för många.

För att protestera mot beslutet samlades flera hundra människor på måndagskvällen vid sjukhuset, och flera av dem ockuperade också receptionen och övernattade där.

– Det har kommit folk från klockan sex, säger Sebastian Gunnesson, en av kontaktpersonerna för ockupationen.

En av de som är på plats är Eva Kivilompolo som driver Björkuddens hotell och restaurang sju mil bort, utanför Kramfors.

– Jag tycker det är mycket viktigt att BB och Sollefteå sjukhus blir kvar. Allt annat är vansinne! Vi stöder ockupationen helhjärtat och tog ett snabbt men naturligt beslut att hjälpa till så gott vi kan och har tagit med smörgåsar och kaffe till ockupanterna!

”Vi vill att de skärper sig”

Enligt honom har de kämpat för att behålla förlossningsavdelningen sedan en lång tid tillbaka.

– Vi har demonstrerat och berättat för politiker hur vi vill ha det i ett och ett halvt år men det är ingen som har lyssnat. Nu har de valt att lägga ned. Förlossningsavdelningen är otroligt viktigt för att kunna känna trygghet i samhället.

Han kan inte säga hur länge de ska ockupera – men så länge det finns engagemang menar han. Vid 22-tiden på måndagskvällen är de cirka 35 personer kvar på plats, och flera ska övernatta.

– Vårt mål är att ha Sollefteå BB kvar, vi vill ha en trygg och nära förlossningsvård, säger Sebastian.

Nu hoppas han och resten av demonstranterna att politikerna ska ändra sig.

– Vi kräver att de lyssnar nedåt och ropar uppåt och inte tvärtom. Det här händer lite över allt runt om i landet. Vi vill inte rösta på något missnöjesparti, vi vill att de skärper sig – det här är ett rop på att de måste göra det.

Publisert: