Moskéattacken i Kanada

Misstänks för dåd i moské – var ett högerextremt nättroll

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Alexandre Bissonnette, 27, misstänks för sex mord och fem mordförsök efter attacken i en moské i Quebec i Kanada.

Vänner och bekanta beskriver honom som ett internettroll, inspirerad av den franska extremhögern och förtjust i Donald Trump.

– Det slog mig aldrig att han kunde vara våldsam, säger barndomsvännen Vincent Boissoneault till The Globe and Mail.

Sex människor sköts ihjäl och fem personer skadades allvarligt när en maskerad gärningsman öppnade eld i moskén i Centre Culturel Islamique de Quebec i söndags kväll, lokal tid.

Alexandre Bissonnette greps kort efter attacken sedan han själv ringt polisen och sagt sig vilja samarbeta.

Polisen har inte gått djupare in på vad motivet till dådet kan vara, men kallar det för en terrorattack riktad mot muslimer. Den misstänkte gärningsmannen betraktas som en ensamvarg av polisen.

Kanadensiska medier beskriver den fransk-kanadensiske Alexandre Bissonnette som ett högerextremt internettroll med nationalistiska åsikter.

Han studerade statsvetenskap på Laval University i Quebec, arbetade på ett callcenter för blodgivning och växte upp i den lugna förorten Cap-Rouge, skriver The Globe and Mail. Vid tiden för attentatet var han bosatt i en hyreslägenhet cirka en kilometer från moskén.

Marine Le Pen

En granskning av hans aktivitet på internet och sociala medier visar att han började ge uttryck för sina högerextrema åsikter i mars förra året. Det var i samband med att han såg Marine Le Pen, partiledare för franska Front National, hålla tal när hon var på besök i Quebec.

Medstudenten och barndomsvännen Vincent Boissoneault berättar att Alexandre Bissonnette då plötsligt blev aktiv i olika nätforum. Frenetiskt började han debattera politik, klaga över flyktingar och uttrycka stöd för både Marine Le Pen och Donald Trump.

Timmarna efter moskédådet spekulerades det vilt i om attacken var utförd av en radikal muslim eller en högerextremist. Vincent Boissoneault slår bort teorin om att Alexandre Bissonnette själv var muslim.

– Han har absolut inte konverterat till islam. Jag har tidigare avskrivit honom som xenofob. Jag såg honom inte ens som en total rasist, men han var fascinerad av den rörelse som är i gränslandet mot rasism och nationalism. Det slog mig aldrig att han kunde vara våldsam, säger vännen till The Globe and Mail.

”Skrev nedsättande om flyktingar”

Studievägledaren François Deschamps, som driver en Facebook-sida till stöd för flyktingar, kände igen Alexandre Bissonnette direkt när han såg hans foto i media.

– Han var någon som ofta spred extrema åsikter i sociala medier och skrev nedsättande om flyktingar och feminism. Det var inte rent hat, utan mer en del av den nationalistiska och konservativa identitetsrörelsen som är mer intolerant än hatisk, säger han till The Globe and Mail.

Andra vänner, bekanta och grannar som kanadensiska medier talat med beskriver Alexandre Bissonnette som en lugn och tillbakadragen person. Han gjorde inte mycket väsen av sig före Marine Le Pen-besöket förra året.

– Han var oerhört inåtvänd. Han var inte alls sällskaplig, säger grannen Réjean Bussière till Radio-Canada.

Kan åtalas för terroristbrott

Polisen är inte bekant med honom sedan tidigare. Förutom trafikböter har han inga domar på sig.

Alexandre Bissonnette misstänks nu för sex mord och fem mordförsök. Beroende på vad utredningen visar kan han också komma att åtalas för terroristbrott, rapporterar CBC News.

Ytterligare en man, med marockanskt ursprung, frihetsberövades efter dådet. Men han är släppt och avskriven från alla misstankar. Han har berättat att han misstog en beväpnad polis utanför moskén för att vara skytten – och när han då flydde från platsen fattade polisen misstankar och grep honom.

Ställdes inför domare

Alexandre Bissonnette ställdes inför en domare på måndagen för att formellt bli anklagad för brotten. Nästa besök i rätten blir den 21 februari.

Samtliga dödsoffer var män i åldrarna 35 till 60 år.

Alla sex som sköts ihjäl hade dubbla medborgarskap, kanadensiskt plus ytterligare ett varav ett marockanskt, ett tunisiskt, två algeriska och två guineanska, skriver TT.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

Så spreds propagandan om moskéskjutningen ända upp till Vita huset

ÄMNEN I ARTIKELN

Moskéattacken i Kanada

Quebec

Kanada

Sociala medier

Marine Le Pen

Front National

Donald Trump