Löfvens regering ger sig ut på Sverigeresa

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Landsbygdsministern inleder i landets minsta kommun

Stefan Löfven och hans regering ska resa runt i landet och lyssna på människor i nästa vecka.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tjuvstartar i landets minsta kommun, Bjurholm, redan i morgon.

– Jag vill inte vara en sådan som inte förstår vad människor tycker och tänker ute i landet, säger Bucht.

Att Storbritannien röstade ja till brexit och nu förbereder sig för att lämna EU och att USA valde Donald Trump till president har skakat om det politiska etablissemanget i världen. Även i Sverige har politikerna fått sig en tankeställare.

– Det här har väckt många frågor, inte bara i Sverige. Det diskuteras överallt, det märker jag inte minst när jag träffar kollegor ute i Europa. Gör vi rätt saker? Det är jättebra att de frågorna ställs nu, säger Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S).

– Det går inte att sticka under stolen med att brexit var en röst mot ett väletablerat London och att det som hände i USA var en röst emot etablissemanget i Washington. Jag själv har aldrig tillhört något etablissemang så jag vill inte vara en sådan som inte förstår vad människor tycker och tänker ute i landet, därför vill jag vara ute och träffa folk.

”Landsbygden är eftersatt”

En av följderna av valen i Storbritannien och USA blir att regeringen nu ska bli mer synlig även på mindre orter utanför storstäderna.

Sven-Erik Bucht, som själv bor i Haparanda kommun, inleder sina resor i morgon med besök i västerbottniska Umeå, Vännäs och Bjurholm. Innan sommaren är slut ska han ha hunnit besöka 21 län och en rad kommuner, varav många utanför residensstäderna.

– Jag börjar i Sveriges minsta kommun, Bjurholm, med 2300 invånare. Jag hoppas få höra om hur de ser på sin situation och vilka utmaningar som finns, säger han.

Bucht slår fast att det är viktigt att regeringen nu sätter fullt fokus på svensk landsbygd.

– Den är eftersatt på många sätt i dag.

På programmet för Buchts resor står bland annat att diskutera landsbygdsprogrammet och livsmedelsstrategin som nyligen lades fram. Men också skogsindustrin, utbyggnad av bredband och människors möjligheter att bo och verka utanför storstäderna.

Bucht själv menar dock att det allra viktigaste inte blir att åka ut och prata om vad regeringen vill, utan i stället att lyssna på vad människor på plats tycker och tänker.

– Sverige har dragits isär, både mellan stad och land och mellan olika grupper. Den utvecklingen kan inte fortsätta. Vi har jättemycket viktig produktion i svensk landsbygd, inte minst i fråga om livsmedel och skog. Och då måste vi också göra det attraktivt att bo och verka där, säger Bucht.

Löfven: ”Hopplöshet grogrund för högerpopulism”

Statsminister Stefan Löfven (S) är ute och reser hela nästa vecka. Han inleder med ett besök på måndag då han ska besöka flera orter i Kronobergs län. Under veckan ska Löfven göra både företagsbesök och hålla öppna möten där han håller tal. Regeringen kommer dessutom att samlas för ett regeringssammanträde i Falun på torsdag nästa vecka i stället för som brukligt i Stockholm.

Exakt vilka orter statsministern ska besöka kommer att kommuniceras inom kort, uppger regeringskansliet.

Före jul när Löfven träffade människor i Enköping slog han fast att både han och övriga i regeringen ska bli mer synliga i människors vardag framöver, bland annat för att ta kampen mot växande populism. Det kommer alltså att bli fler resor under våren.

Löfven framhöll att regeringen måste förmå att skapa framtidstro hos människor.

– Hopplöshet, brist på kontroll och ökade klyftor tror jag skapar en grogrund för höger­populism. Nu gäller det att visa att det är politiken, demokratin, som är svaret. Att vi gör saker tillsammans, bygger och investerar, det är då vi kan förändra vardagen, sa han.

Modellen med att resa runt i landet och lyssna på människor är inte ny. Även den tidigare Alliansregeringen, med dåvarande statsminster Fredrik Reinfeldt (M) i spetsen, prioriterade Sverigeresor.

Publisert: