Atlas ville se världen – togs av polisen

Atlas är snabb, stark och smart.
Atlas är snabb, stark och smart.

Klart Atlas ska ut och se världen.

Men han kom bara en liten bit – ut på vägen i småländska Getamåla.

Sedan anlände polisen och satte stopp för bjässen.

Den afrikanska sporrsköldpaddan huserar normalt på gårdens gräsmatta. Men Kristofer Karlsson, en av hans ägare, berättar att det är en mycket bestämd 80-plussare. Har Atlas bestämt sig för något är det bara att hänga med.

– Han är en bulldozer, kan man väl säga. Och han är väldigt stark, så vill han något så går han som han vill. Är man ensam med honom så går han iväg med en, säger han.


– Vi släpper ut honom varje dag och han är van att gå in och ut ur den där grinden. Nu var den stängd och då tyckte han att han skulle öppna den. Sköldpaddor är både smartare och snabbare än man tror.

De kanske ser lättfångade ut. Men skenet bedrar.
De kanske ser lättfångade ut. Men skenet bedrar.

Grannarna slog larm

Det var grannar som upptäckte rymlingen som väger mellan 50 och 60 kilo. De orkade inte flytta Atlas, utan kallade på polisen som tog hand om honom till Kristofer och hans sambo kom tillbaka hem.

– Man måste vara två när man lyfter honom.

På vintern flyttar Atlas in i det avdelade sovrummet tillsammans med gårdens fem andra sköldpaddor i olika storlekar. På gården finns också höns, getter, får, grisar, ankor, lite ekorrar, ormar, ödlor, hund och katt – “det är lite gott och blandat”, som Kristofer säger.

Några fler utflykter ska det inte bli inte för Atlas, säger Kristofer Karlsson.

– Jag har satt dubbla haspar och dubbla grindar där nu.

Publisert:

LÄS VIDARE