Satellitbilder avslöjar Kinas nya missilsilos

Kina skalar upp sin kärnvapenarsenal.

Satellitbilder visar hur hundratals nya silos byggs i öknen.

Det öppnar för frågan om Kina börjat avvika från sin kärnvapenstrategi.

Någonting är ruttet i Folkrepubliken Kina.

På ett fält i Xinjiang-regionen i västra Kina byggs i detta nu ett hundratal silos som sannolikt döljer kärnvapen.

Nya satellitbilder avslöjar hur det kinesiska försvaret potentiellt bygger ut sin arsenal, det framgår i en rapport som Federation of American Scientists, FAS, publicerade i veckan.

I många år har Kina endast haft 20 kända silos som huserat interkontinentala atomvapenmissiler – nu tyder mycket på att man arbetar med att trappa upp detta mer än hundra gånger.

”Det är den mest signifikanta expansionen av den kinesiska kärnvapenarsenalen någonsin”, står det i FAS rapport.

Nya satellitbilder uppges visa konstruktionen av hundratals nya silos som experter tror kan användas för kärnvapenmissiler.
Nya satellitbilder uppges visa konstruktionen av hundratals nya silos som experter tror kan användas för kärnvapenmissiler.

Ifrågasätter strategin

Att detta fynd nu gjorts, kombinerat med ett liknande fynd tidigare i juli, menar FAS öppnar för frågan om Kina fortfarande är hängivna till den policy man haft sedan 60-talet.

Den har gått ut på att landet endast haft så mycket kärnvapen som anses rimligt för att avskräcka en attack från främmande makt.

Man ska helt enkelt kunna klara av att försvara sig, utan att ha så mycket kärnvapen att det utgör ett direkt hot mot något annat land.

Strategin som kallas ”Minimal Deterrence” har tillämpats av bland annat Kina och Indien sedan kalla kriget, där de inte deltog i samma kapprustning som USA och Sovjetunionen.

250 silos

De uppskattningsvis 250 nya silos som byggs skulle innebära att Kina inte längre kan klassas i ”Minimal Deterrence”-kategorin.

”Expansionen är allt annat än minimal, och framstår vara en del av en kapprustning av kärnvapen för att Kina bättre ska kunna konkurrera mot sina rivaler”, skriver forskarna i rapporten.

Kinesiska myndigheter menar att Kina aldrig skulle använda kärnvapen om man inte blev attackerade först, skriver CNN.

Fortfarande betydligt mindre än USA och Ryssland

Jämfört med USA och Ryssland har Kina legat efter rejält när det kommer till kärnvapen. De har enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut 5 550 respektive 6 255 kärnvapenspetsar. Kina har enligt samma källa endast 350. Men detta gap till de andra stormakterna vill man nu möjligtvis minska.

– Det är djupt oroande, då det öppnar för frågan vad Kinas verkliga avsikter är, säger en talesperson för USA:s utrikesdepartementet till CNN.

Sverige uppmanar till nedrustning

Trots att arsenalen är betydligt mindre än den amerikanska och ryska är en upprustning av samtliga länders kärnvapen ett oroande tecken enligt både intresseorganisationer och Sveriges Utrikesdepartement.

Senast nu i juli deltog Sverige i internationella ministersamtal om kärnvapennedrustning med anledning av förnyade spänningar i världen. Där uppmanade man tillsammans 16 andra länder kärnvapenländerna att ”ta ytterligare konkreta steg för nedrustning”.

Publisert: