Afghanska styrkor ska återta gränsövergång

Av:  TT-AFP

Afghanska soldater patrullerar flygbasen Bagram efter att de amerikanska trupperna dragit sig tillbaka. Arkivbild.
Afghanska soldater patrullerar flygbasen Bagram efter att de amerikanska trupperna dragit sig tillbaka. Arkivbild.

Afghanska myndigheter gör sig beredda att återta en viktig gränsövergång som intagits av talibaner. Situationen i landet tycks alltmer instabil.

Talibanerna har de senaste veckorna tagit kontroll över stora delar av norra Afghanistan. Sedan rörelsen intagit två gränsövergångar i väster uppges de nu kontrollera ett område från den iranska gränsen i väst till den kinesiska i öst.

Regeringen har upprepade gånger avfärdat talibanernas landvinningar och menat att de har litet strategiskt värde, men gränsövergångarna och de skatter de genererar kommer sannolikt att fylla på rörelsens kassa.

Jilani Farhad, talesman för Heratprovinsens guvernör, säger till AFP att myndigheterna nu skickar styrkor till Islam Qala, en viktig knutpunkt för handeln mellan Iran och Afghanistan som talibanerna säger sig ha intagit.

Peking har de senaste veckorna kritiserat USA för vad man anser vara ett alltför brådstörtat och kaotiskt tillbakadragande av amerikanska trupper, efter nästan två årtionden i landet.

– USA frånsäger sig sitt ansvar, drar förhastat tillbaka sina trupper och lämnar kaos och krig åt det afghanska folket och länderna i regionen, sade Wang Wenbin, talesman för utrikesdepartementet, vid en pressträff på fredagen.

Kina har evakuerat 210 medborgare från Afghanistan, uppger flygbolaget som genomförde den snabbchartrade evakueringen. Den 2 juli lämnade ett flygplan från Xiamen Airlines Kabul för Wuhan i Hubeiprovinsen med kinesiska medborgare som blivit strandade i Afghanistan, meddelar flygbolaget på sociala medier.

”Den här rutten är inte lätt att flyga, vi kan inte lämna en enda landsman kvar”, säger piloten i inlägget.

Flygningen har hyllats som en patriotisk seger i kinesiska sociala medier.

Publisert: