Samtal ska öppna för FN:s klimatmöte

Av:  TT-AFP

Demonstrationer under veckans klimatmöte mellan G20-länderna i Neapel i Italien.
Demonstrationer under veckans klimatmöte mellan G20-länderna i Neapel i Italien.

Miljö- och klimatansvariga ministrar från 51 länder ska under brittisk ledning på söndagen och måndagen diskutera ”kritiska” klimatfrågor.

Mötet är ett förmöte till FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow i november.

Tvådagarsmötet, som hålls både fysiskt och digitalt, ska ledas av COP26-chefen Alok Sharma och hålls bara dagar efter veckans klimatmöte mellan G20-ländernas miljö- och energiministrar.

Den brittiska regeringen uppger att ”nyckelfrågor som kräver en lösning” på höstens stormöte ska tas upp och Sharma säger i ett skriftligt uttalande att han hoppas kunna ”skapa en gemensam grund” inför COP26.

”Vår planet står inför vådliga tider och det enda sättet vi kan säkerställa dess framtid är om alla länder står enade om vägen framåt. Världen kommer att se på och se om vi kan enas i Glasgow och göra vad som krävs för att få ordning på saker under detta avgörande årtionde”, säger Sharma.

G20-ländernas miljömöte slutade med att ministrarna åtog sig att följa Parisavtalet från 2015 men de kunde inte enas om hur målen för att hålla den globala uppvärmningen inom ramen för Parisavtalet skulle formuleras.

Toppmötet COP26 skulle egentligen ha ägt rum redan i november 2020, men sköts upp på grund av pandemin.

Publisert: