USA:s fynd: Virusprover från labbet i Wuhan

USA:s underrättelsetjänst har kommit över genetiska rådata från virusprover som studerats vid labbet i Wuhan.

Det kan vara en guldgruva i jakten på svar om coronavirusets ursprung.

Nu används superdatorer för att behandla den gigantiska katalogen, uppger CNN.

Teorin om att coronaviruset kan ha läckt ut från laboratoriet i Wuhan betraktades tidigt under pandemin som en konspiration.

WHO har avfärdat den som ”extremt osannolik”, men inom amerikanska myndigheter har det gradvis skett ett skifte i synen på möjligheten att viruset läckte från labbet av misstag. Så sent som i juli rapporterade CNN att högt uppsatta tjänstemän i Bidens regering numera bedömer labbteorin som lika sannolik som att viruset hoppat över till människan naturligt.

Uppges vara ”gigantisk katalog”

Nu uppger CNN att amerikanska underrättelsetjänsten har fått tillgång till en ”gigantisk katalog” av genetiska rådata från virusprover som studerats vid laboratoriet i Wuhan.

Hur myndigheterna kommit över materialet är okänt, men CNN:s källor konstaterar att datorerna som lagrar den sortens information normalt sett är uppkopplade mot servrar och därmed möjliga att hacka.

USA sitter därmed på en möjlig guldgruva. Men det finns två problem.

Datorkraft

Det krävs enorm datorkapacitet för att förvandla råmaterialet till användbar information. Superdatorer vid en myndighet inom energidepartementet används nu för uppgiften, enligt CNN.

Arbetskraft

Inte bara behöver virusforskarna som ska tyda materialet ha tillräcklig säkerhetsklassning. De måste också behärska kinesiska som råfilerna är skrivna på.

– Det är ett väldigt litet urval. Du hör ju hur snabbt det här blir svårt, säger en källa till CNN.

 Bidens regering prioriterar utredningen för att hitta coronavirusets källa.
Bidens regering prioriterar utredningen för att hitta coronavirusets källa.

Kina släckte databas

I september 2019 tog kinesiska myndigheter ner en databas över 22 000 virusprover från labbet i Wuhan från internet. Kina har sedan dess vägrat lämna över rådata från tidiga coronafall till WHO.

Om dessa 22 000 prover ingår i det material som USA har tillgång till är oklart. En källa som CNN har kontakt med vill varken bekräfta eller den dementera den uppgiften.

Det är också oklart om virusfilerna kan ge något definitivt svar om ursprunget till covid-19. Men Bidens regering prioriterar utredningen och uppmanade i maj alla underrättelsemyndigheter att intensifiera jakten på ledtrådar under 90 dagar.

Teoretiskt skulle katalogen som USA nu granskar kunna visa hur viruset förändrats genom mutationer. Det inte samma sak som att samtidigt hitta bevis för att det exempelvis manipulerats av mänsklig hand i ett labb.

– Även om det finns en komplett historik över varianterna kan det saknas information som ger ett sammanhang, säger en källa till CNN.

Bilder från laboratoriumet i Wuhan.
Bilder från laboratoriumet i Wuhan.
Publisert:

LÄS VIDARE