Risk för stormväder under julhelgen

NYHETER

Det kan bli rejält blåsigt på vissa håll under julhelgen.

På annandagen väntas det bli stormstyrka längs med kustbandet och i Svealand och Götaland drar ett nederbördsområde med regn in.

– Det kan med bli riktigt blåsigt, framförallt ute till havs, på vissa håll, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Störst chans till snö är det inte helt otippat i landets norra delar.

Det ser i dagsläget ut att bli en grön och mild jul på många håll i landet.

I början på veckan drar mild luft in över landet vilket innebär plusgrader och därmed små chanser att de snötäcken som ligger på vissa håll stannar.

Senare under veckan och väntas vädret slå om med nederbörd och tilltagande vindstyrka som beräknas dra in på flera håll i landet.

Regn och snöblandat regn med temperaturer på några enstaka plusgrader väntas i Götaland och Svealand under torsdag och fredag medan det i de norra delarna av landet blir nederbörd i form av snö och några minusgrader.

– Det ser dessvärre ut att bli en grön jul på flera håll med undantag för Lappland, och i södra Norrlandsfjällen där det kan bli en vit jul, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Annandagen kan bli stormig

Fram emot fredagen och in under julhelgen tilltar även vindstyrkorna längs med Västkusten, vilket i värsta fall kan bidra till ett riktigt blåsväder.

– Vi har två olika prognoser för tillfället. Den ena säger att det blir storm på annandagen och den andra inte så i nuläget är det inget vi kan ta för givet utan det kan bli vad som helst, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Under julhelgen väntas ett djupt lågtryck dra in västerifrån över Götaland och delar av Svealand, vilket kan bidra till vindbyarna på uppemot 29 m/s längs med Västkustbandet. Kring Bohuslän, Halland, Västra Götaland, Dalsland, södra Värmland och Skånetrakten kan vindbyarna bli 20–25 m/s.

– Det kan med andra ord bli riktigt blåsigt, framförallt ute till havs. Men i nuläget är det 50/50 chans på prognoserna och därmed mycket osäkert.

Milt och grönt väder på julafton

På julafton väntas mulet väder och temperaturer på 0–5 plusgrader i Svealand och Götaland. Under eftermiddagen och kvällen drar nederbörd in i form av regn medan Norrland väntas få snö och enstaka minusgrader.

Under juldagen väntas ännu mer nederbörd och på annandagen väntas alltså de allra kraftigaste vindarna dra in över Sverige enligt prognosen.

– Men det ser ut att kunna bli lite blåsigt redan på juldagen, men inte alls i samma utsträckning som annandagen då det väntas blåsa upp ordentligt

Därefter drar lågtrycket bort och med det avtar också vindarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige

SMHI

Svealand

Götaland

Bohuslän

Norrland